У столиці Чечні – Грозному масово затримують молодих людей із бородою. Причому, тільки тих, хто не має вусів. Влада республіки вважає, що це ознака причетності до радикального руху – ваххабізму, повідомляє сайт "Кавказький вузол".

"27 жовтня ми їхали в рейсовому автобусі, і нас зупинили "омоновці". Вони вивели з салону кілька молодих хлопців з бородами, п'ять або шість чоловік, і кудись їх забрали. Виявилося, що в республіці знову почалися рейди по виявленню так званих ваххабітів, і поліція забирає всіх, хто їм здається підозрілим. А це в першу чергу молоді люди, які збривають вуса, але відрощують бороди", - розповів сайту житель Грозного Султан.

Читайте також: Чеченці хочуть помститися сестрі Савченко за образу судді

Житель республіки Магомед каже, що там почалося полювання на молодь.

"Хлопців з бородами затримують на вулицях, доставляють у відділи поліції, там їх б'ють і насильно підстригають бороди. Я не знаю, де, в якому законі прописано, що людина не може носити бороду? Де гарантована Конституцією Росії свобода віросповідання і особиста недоторканність громадянина? У мене днями затримали племінника, студента ВУЗу, і побили у відділку. Все тому, що недавно у нього померла мати, і він по нашій традиції не голився. Виявилося, його прийняли за ваххабіта. Коли все з'ясувалося, ніхто навіть не вважав за потрібне вибачитися за те, що трапилося" - говорить Магомед.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Про бородатих чеченців попереджають і в мечетях. Місцеві кажуть, що там імами почали читати проповіді про недопустимість відрощувати бороди і збривати вуса. Чеченців це обурило, адже в ісламі чоловікові наказано носити бороду і голити вуса, це сунна Пророка Мухаммада.

В правоохоронних органах підтверджують цю інформацію. Кажуть, що наказ отримали "зверху".

"Відпущена борода і чисто збрити вуса, як і підгорнуті штанини брюк, це явні ознаки ваххабізму. Молодь схильна до впливу лжеідеологов, тому все починається з наслідування радикалам в чомусь, а потім вже йде все інше. Дійсно подібні рейди у нас проводяться, підозрілі особи затримуються і з ними проводяться відповідні бесіди за участю представників духовенства. Причому ця робота ведеться у нас постійно, і основне завдання, це не дати втягнути нашу молодь в різні релігійні секти і радикальні течії ", - заявив з цього приводу офіцер чеченської поліції.