Новим міністром міжнародної торгівлі Канади стала Христя Фріланд, канадська письменниця, журналістка і політик українського походження, яка пройшла до парламенту від Ліберальної партії. Про це повідомляє Радіо Свобода.

Новий склад канадського уряду був офіційно оголошений у середу, 4 листопада. До нього увійшли 30 міністрів, серед яких половину місць зайняли жінки. Пропорційне представництво в уряді отримали представники всіх провінцій країни і корінного населення.

Також офіційно вступив на повноваження новий прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо, проголосивши присягу і отримавши формальну згоду генерал-губернатора країни.

За інформацією ЗМІ, 47-річна Христя Фріланд народилася у канадському місті Піс-Рівер у провінції Альберта. Її мати, Галина Хом'як-Фріланд, українка за походженням. Христя Фріланд навчалася в Адріатичному коледжі об'єднаного світу. Вона отримала ступінь бакалавра мистецтв з російської історії та літератури у Гарвардському університеті і ступінь магістра досліджень зі славістики у коледжі Святого Антонія в Оксфордському університеті.

Свою журналістську кар'єру Фріланд починала в Україні в якості стрингера Financial Times, The Washington Post і The Economist. Пізніше вона працювала у Financial Times у Лондоні заступником редактора, редактором британських новин, начальником московського бюро, кореспондентом у Східній Європі, редактором вікенд-видання та редактором FT.com.

Популярні новини зараз
"Потребує молодих": військовий назвав оптимальний вік для мобілізації В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку "Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Читайте також: Більше десяти українців стали депутатами парламенту Канади

Фріланд говорила, що список осіб, які підпадають під санкції має бути розширений та включати низку російських олігархів, які вже потрапили під санкції у сусідніх Сполучених Штатах. За свою жорстку позицію щодо російської агресії в Україні, Москва торік зробила її нев'їзною. Вільно володіє українською мовою.

Парламентські вибори у Канаді пройшли 19 жовтня - більшість у парламенті отримала Ліберальна партія. 184 мандата дали їй можливість самостійно сформувати уряд.