Після того, як сьогодні, російський бомбардувальник Су-24 перетнув турецький кордон і проігнорувавши вимоги турецьких військових вийти із повітряного простору Турції, був сбитий, світ опинився на порозі великої війни. З однієї сторони Турція яка є членом НАТО, скликає екстрену нараду Альянсу. З іншої сторони Росія, яка є членом ОДКБ збирає у Кремлі Радбез Федерації. Сторони поки вичікують, ніхто не хоче більш потужної ескалації, яка б могла перерости у потужне регіональне,або й навіть світове протистояння.

"Знай" приводить реакції російських та українських військових експертів, які компетентно та з тверезою головою можуть оцінити ризики ситуації та можливі напрямки розвитку подій.

Юрій Бутусов – український журналіст та військовий експерт, написав про початок нової холодної війни:

"Нова "холодна" війна між Росією та НАТО почалася. Знищення російського бомбардувальника турецькими ВПС, це прямий конфлікт НАТО з Росією, який матиме довгограючі наслідки. Авіабаза "Хмеймім" знаходиться поблизу кордону з Туреччиною, якихось 20 кілометрів. Там неминучі випадки заходу в повітряний простір Туреччини в час активних дій і навігаційних помилок - і якщо не домовлятися, то збивати будуть ще. Росія думала, що вони не посміють. Росія показувала польоти стратегічної авіації, групові пуски крилатих ракет, сотні вильотів на бомбардування. Гібридна психологічна війна, демонстрація сили. А одна натовська ракета поставила крапку в питанні хто панує в повітрі на Близькому Сході. Принаймні, частина країн НАТО визнала російську військову загрозу, і визнала, що зупинити її можна тільки військовим шляхом" - написав журналіст на своїй сторінці Facebook

Вадим Лукашевіч – російський військовий експерт, спеціаліст в авіаційній галузі. Зокрема, відомий тим, що його версія "падіння" рейсового Боїнгу MH-17 над територією України, була вкрай неприйнятною для кремлівської пропаганди. З приводу збитого Су-24 експерт заявив наступне:

Популярні новини зараз
Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць "Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо Крутіший за Audi та BMW: український преміум кар Leleka підкорив серця автолюбителів
Показати ще

"Отже, російська військова авантюра в Сирії перейшла в якісно нову фазу - сьогодні вранці турецькі ВПС збили російський фронтовий бомбардувальник Су-24, в черговий раз порушив повітряний простір Туреччини. Це означає, що сьогодні вранці Росія вступила у відкрите військове протистояння з блоком НАТО.

Підіб'ємо невтішний підсумок. Сирійська авантюра, покликана показати нам наше "вставання з колін" і "відродження світової держави" нам і всім іншим, поставила світ на межу війни, впритул привівши нас до військового протистояння з блоком НАТО. Сьогодні вранці у нас виник цугцванг у вигляді дуже поганого в усіх відношеннях вибору - або ганебно "втертися", змирившись з втратою військового літака і загибеллю льотчика, або почати бомбити Туреччину ..." -заявив пан Лукашевіч.

Читайте також: НАТО збирається на екстренне засідання на вимогу Туреччини

Аркадій Бабченко – російський незалежний журналіст, учасник першої та другої війн у Чечні, військовий експерт написав наступне:

"Наш літак був збитий над територією Сирії ракетою "повітря-повітря" з турецького літака F-16 ... на нього була здійснена атака на висоті 6000 метрів, на видаленні одного кілометра від кордону з Туреччиною ... сьогоднішня втрата пов'язана з ударом, який нам завдали в спину пособники тероризму ", - заявив Путін.

ВПС члена Північно-Атлантичного альянсу Туреччини і, отже, наш друг Ердоган персонально - виявляється, пособники тероризму. Підконтрольність подій, по-моєму, зовсім вже на волосині.

Мені здається, ми зараз як ніколи близькі до чергового "брати і сестри" з репродуктора.
Чим все це закінчиться ..." - заявив відомий журналіст.

Олег Пономар - український політичний оглядач, в інтерв'ю NewsAder, у властивій манері заявив наступне:

"Ролі розписані, США над сутичкою. Туреччина і Саудівська Аравія - злі поліцейські. Франція - добрий поліцейський. І те, що Росію терплять (або роблять вигляд, що терплять) в Сирії, не дає їй ніяких нових прав або привілеїв, а тільки - обов'язки. В обмін на це, Захід дозволяє Росії піти зі збереженням лиця з Донбасу, а також розповідати російським пересічним громадянам, що Росія - світовий геополітичний гравець. Тому, звичайно, ніякої Світової війни. Проковтнуть, як зазвичай" - сказав він.

Читайте по темі: Світ на порозі великої війни – Фельгенгауер