Президент Білорусі Олександр Лукашенко прийняв вірчі грамоти шведського посла Мартіна Оберга і заявив, що настав час відновити повноформатну співпрацю зі Швецією.

Відносини між Мінськом і Стокгольмом зіпсувалися влітку 2012 року, після так званого "плюшевого десанту". Тоді шведський легкомоторний літак долетів до столиці Білорусі, розкидавши на шляху плюшевих ведмежат з прикріпленими до них гаслами на підтримку демократії, повідомляє Бі-бі-сі.

Білоруська сторона звинуватила офіційний Стокгольм у провокації конфлікту і в серпні 2012 року не продовжила акредитацію послу Швеції Стефану Ерікссону. Мінськ назвав діяльність шведського дипломата деструктивною.

У відповідь шведська влада заявили, що не приймуть нового посла Білорусі та рекомендували двом співробітникам білоруського посольства залишити Стокгольм.

Читайте також: Посла України в Білорусі звільнили за підозрою в розвалі армії

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

30 серпня 2012 обидва посольства припинили свою роботу. Функції шведського посольства в Мінську виконувало диппредставництво в Естонії, білоруського в Стокгольмі - посольство Латвії.

Навесні 2013 року білоруси задовольнили прохання шведської сторони і акредитували в Мінську тимчасового повіреного у справах Швеції. Білоруське посольство в Стокгольмі через скандал досі не працювало.

Експерти в Мінську пов'язують потепління в білорусько-шведських відносинах з майбутніми восени президентськими виборами в Білорусі, напередодні яких Мінськ традиційно демонструє прагнення до поліпшення стосунків з Європою.