Група археологів з Університету Чикаго (США) в ході проведених досліджень прийшли до висновку, що навмисно пошкоджений барельєф, знайдений у 3500-літньому храмі Єгипті, є свідченням "битви" живих людей з мерцями. Відкриття скоїли члени дослідницького проекту Tell Edfu. Про це повідомляє Live Science.

Дослідники детально вивчили барельєф, що зображає чоловіка і жінку. Артефакт був виявлений у храмі Телль-Едфу на півдні Єгипту. Його вік становить близько 3500 років.

Як показав аналіз, барельєф був зіпсований через нетривалий час після його установки. Вчені стверджують, що це схоже на давню гру. Імовірно, хтось намагався перемогти похованих у потойбічному світі.

Так відомо, що для древніх єгиптян пам'ять про імена була вкрай важлива, оскільки померлі отримували іменні подарунки. Вважалося, що стираючи чиєсь ім'я, людина також забирала особистість і всі ті добрі справи, які померлий вчинив протягом свого життя.

Під зображеннями чоловіка та жінки, що стоять поруч один з іншому, знаходяться ієрогліфічні написи зі зазначенням їх імен і професій. Проте складно прочитати древні письмена.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

"Обличчя були навмисно пошкоджені, а написи хтось намагався стерти, -каже директор проекту Tell Edfu Надін Меллер. - Стирання імені приватної особи в Стародавньому Єгипті було ознакою того, що хтось хоче стерти пам'ять про цю людину і, отже, "стерти" його існування в потойбічному світі".

Стерті ієрогліфи виявилося дуже важко прочитати, але дослідники намагаються відновити і розшифрувати їх. На даний момент встановлено, що чоловік був високопоставленим сановником, а жінка носила титул "благородна".

Нагадаємо, дослідник з Америки Уолтер Кріс зробив сенсаційне відкриття. Йому вдалося виявити настільну гру кочівників віком 4000 років. За даними видання, дошку для гри вирізали прямо на камені в скелі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", радіовуглецевий аналіз показав, що виявлене на території Єгипту тарханське плаття є найдавнішим з відомих науці. Його вік становить від 5,1 до 5,5 тис. років.

Також "Знай.uа" писав, національний археологічний музей Іспанії оприлюднив сенсаційні результати сканування давньоєгипетської мумії, відправленої на експертизу ще в 2016 році.