Можливо, ви вже знаєте, хто такий Пінчук Віктор. Тоді швидше читайте всі останні новини про нього. Дізнайтесь, у чому секрет його успіху! Чим живе сьогодні екс-нардеп, якими проблемами переймається. І що робить для того, щоб в Україні сформувалося нове покоління інтелектуально-ділової еліти.

Біографія

Народився 14 грудня 1960 року.

Сім'я

Місце народження - місто Київ. Щоправда, дитинство та юність пройшли не тут. А в Дніпропетровську - саме сюди переїхали батьки після того, як народився син.
Національність його предків - євреї. Ріс і виховувався в інтелігентній єврейській родині.

Сім'я: перша дружина - Олена Володимирівна Аршава. З нею познайомився ще в школі. З сьомого класу почали дружити. Потім їх дружні зустрічі переросли в кохання. Весілля відбулося в 1980, коли Вікторові не було двадцяти років.

Діти: через два роки, 25.08.1982, у пари народилася донька Марія. Після закінчення школи навчалася спочатку в Дніпропетровському університеті за спеціальністю «психологія» і «англійська мова/література», потім - у Оксфорді. Крім цього, в нього є дві дочки від другого шлюбу: Катерина (2003 р.н.) і Вероніка (2011 р.н.)
У 1997, після сімнадцяти років спільного життя, подружжя розлучилося.

До 2002 жив у цивільному шлюбі з Оленою Франчук (3.12.1970 р.н.) Отримав статус «зятя Президента» через сімейну спорідненість. Вона є дочкою Леоніда Кучми. Прізвище Франчук - за чоловіком від першого шлюбу. У них є син Роман (дата народження - 3.04.1991 р)

У 2002 році Олена Леонідівна Франчук та Віктор Михайлович Пінчук узаконили свої стосунки. Але прізвище Пінчук вона взяла лише через вісім років, в 2010 р.
Познайомився з нею під час фуршету після однієї з вистав. Вона говорила промову. ВікторПінчук був убитий наповал. Каже, що не міг вимовити й слова, тому що закохався в неї.

Віктор Пінчук і дружина
Віктор Пінчук і дружина


Каже про свою дружину, як про тонку, хорошу, щиру й добру людину. Неодноразово в інтерв'ю висловлював подяку батькам дружини за її виховання.
Жінка є головою фонду «АнтиСНІД». Те, що Віктор Михайлович - зять другого президента країни, з його слів, не має ніякого відношення до процвітання його бізнесу та мільярдного статку.

На момент знайомства з нею Пінчук уже був власником кількох підприємств і мультимільйонером.
Хобі, захоплення: театр, футбол, музика, класичне і сучасне образотворче мистецтво.

Освіта

Після закінчення школи із золотою медаллю намагався вступити до медичного інституту. Однак безуспішно - його мрії стати лікарем-психіатром не вдалося здійснитися.
У результаті золотому медалістові довелося вступати до металургійного інституту. Закінчив вуз із червоним дипломом.

Віктор Пінчук
Віктор Пінчук

Кар'єра і бізнес

Працювати почав ще під час навчання в інституті. Був помічником лаборанта. Під час канікул теж заробляв гроші. Працював нічним сторожем на авторемонтному заводі.
У двадцять три роки, після закінчення вузу, проявив свої підприємницькі здібності в Дніпропетровському державному науково-дослідному проектному інституті трубної промисловості.

Тут він був спочатку на вакансії стажиста-дослідника. Потім стає інженером. Згодом - старшим інженером, молодшим науковим співробітником, старшим науковим співробітником.

Віктор Пінчук
Віктор Пінчук


У тридцять років створює компанію «Інтерпайп». Бізнес свій починає, як трубника. Каже, що, крім знань, ніякого капіталу в нього більше не було. Скуповує акції трубних заводів.
На сьогоднішній день Пінчук оцінює "Інтерпайп" у шість мільярдів доларів.
1998 р., 2006 р., - двічі народний депутат Верховної Ради.

2004 г. - на президентських виборах підтримував Віктора Федоровича. Говорив, що Янукович - та людина, яка має перемогти в чесній і рівній боротьбі. Однак Партія регіонів тоді зазнала фіаско.

Відомий меценат активно відгукується на соціальні ініціативи "помаранчевого" Президента країни Віктора Ющенка та його дружини Катерини.
2006 року його автобіографія ознаменувалася виходом із політики.

У 2007 продає «Укрсоцбанк» італійській групі UniCredit за велику суму грошей - понад два мільярди доларів.

Компромат і чутки

Перший "бізнес" Пінчука

Кажуть, що почав займатися своєю справою Пінчук через свого першого тестя, який не дуже зрадів обранцеві своєї дочки, який жив лише на одну зарплату.

Пінчук тоді вигадав досить оригінальний бізнес, який не був схожий на все, що робили в той час. Він створив кооператив винахідників, який намагався брати з підприємств частку (7,5%) від прибутку або економії, яку давали їх інновації. Грубо кажучи він просто обирав найцікавіші та перспективні проекти і обіцяв, що допоможе з патентом і їх розвитком. Якщо вірити деяким ЗМІ, то допомагали йому в цьому батьки, які мали широкі зв'язки.

Віктор Пінчук
Віктор Пінчук

А закінчилося це все тим, що люди отримали менше половини обіцяних грошей, а сам Пінчук схоже залишився задоволений своїм першим "бізнесом".

У 1995-му році справи Пінчуків пішли вгору і грошей було настільки багато, що вони придбали молодшому банк «Кредит-Дніпро». Акціонером і заступником голови правління стала його дружина. Однак зовсім скоро вони вирішили розлучитися і розподіл бізнесу був дуже тривалим і складним.

В результаті отримала контрольний пакет банку, а її частка в «Інтерпайп» скоротилася до 12,5%. Власниками контрольного пакета компанії стали Пінчук.

А 90-е стали вирішальними в кар'єрі Пінчука. Він познайомився з дочкою майбутнього президента Леоніда Кучми. І хоча офіційно вони узаконили стосунки тільки в 2002 році, Пінчук відчув вигоду набагато раніше.

У 1996-му компанії Пінчука «Інтерпайп» і «Boston Trading Conn» вийшли на білоруський ринок і взяли участь в приватизації Могильовського металургійного заводу. Кажуть, що тут йому дуже сильно допоміг Кучма, адже Лукашенко був проти того, щоб Пінчук відкривав щось в Білорусі.

Крім цього завдяки підтримці тестя Пінчук приватизував кілька обленерго: «Дніпрообленерго», «Запоріжжяобленерго», «Миколаївобленерго», «Тернопільобленерго» і «Луганськобленерго».

Бізнес приносив Пінчуку величезні доходи і в 1998-му році він вирішив інвестувати в політику. На парламентських виборах Віктор Пінчук пройшов до Верховної Ради за списками Народно-демократичної партії.

Але через рік він переходить в партію, очолювану Сергієм Тігіпком і стає чи її гаманцем. Він спонсорує партію ще кілька років.

До того ж при Кучмі він отримує посаду радника президента Леоніда Кучми і був членом Ради підприємців при Кабінеті міністрів.

У 2002-му році залишає партію. І до 2004-го майже нічого не робить, як політик.

На виборах підтримує Віктора Януковича і його "Партію регіонів". Після їх поразки йде з політики.

Проблемна приватизація

В кінці 90-х Пінчук купував дуже і дуже багато різних акцій. А надалі зробив найдорожчу свою покупку - за 803 мільйони доларів купили 93% акцій «Криворіжсталі», створивши під це «Інвестиційно-металургійний союз» (ІМС) з рівними частками «Інтерпайпу» і «System Capital Management». Ось тільки через деякий час суд визнав це продаж незаконним і скасував її.

Після цього "Криворіжсталь" продали за 4.8 мільярдів доларів.

Майже відразу ж рішенням суду незаконною була визнана приватизація Пінчуком Нікопольського феросплавного заводу. І контрольний пакет акцій передали державі.

Але після цього почалася справжня війна за завод, в якій на сторону Пінчука стали Тимошенко і Коломойський.

У серпні 2005 року телеканали Пінчука ICTV, Новий та СТБ перервали передачі і кілька днів транслювали мітинг «захисників заводу» в прямому ефірі.

В кінцевому підсумку держава нічого не отримала, а завод розділили Пінчук і Коломойський.

Угода з Росією

У грудні 2016- го видання The Wall Street Journal опублікувало статтю Віктора Пінчука. Там він говорить про те, що Україні та Росії потрібно піти на компроміс. Зокрема, відійти від євроінтеграційного шляху, провести вибори на території окупованого Донбасу до звільнення його територій, змінити своє ставлення до проблеми анексії Криму і змиритися з фактом, що Україна не стане членом НАТО.

Оскільки більше десяти років тому Віктор Пінчук пішов із політики, електронних декларацій немає.

У 2007 журнал «Фокус» оцінив його статок у чотири мільярди. чотириста тис. доларів.
У 2008 стан олігарха оцінювався журналом «Фокус» у десять з половиною млрд. доларів.
У 2009 - в три млрд. п'ятсот двадцять дві тисячі. доларів.

Частину грошей витратив на придбання вілли на Сардинії. Вкладає гроші й у іншу нерухомість. Ним була куплена квартира в Лондоні. Тут же, в одному з найдорожчих міст світу, Пінчуки отримали рокішний будинок на заході столиці Великобританії, в Кенігстоні. Його вартість - вісімдесят мільйонів фунтів. Крім цього, мільярдер поповнив свою арт-колекцію.
У 2010 журналом «Кореспондент» його статки оцінювалися в три млрд. сто тис. доларів.
У 2011 журналом «Фокус» - в два млрд. дев'ятсот сімдесят тис. доларів.

Фотографії

Віктор Пінчук
Віктор Пінчук

Віктор Пінчук
Віктор Пінчук

Віктор Пінчук і Елтон Джон
Віктор Пінчук і Елтон Джон

Відео

Посилання

Фейсбук, Victor Pinchuk Foundation.

Офіційний сайт, приватна міжнародна благодійна організація благодійний фонд Пінчука.

Контакти, адреса, де знаходиться приймальня: вул. Шовковична, 42-44, м Київ, 01601, Україна.
Телефон прес-служби Фонду Віктора Пінчука: +38 (044) -494-11-48.
e-mail: press@pinchukfund.org

Офіційний веб-сайт Київської міськради, його сторінка.