Екстрадований до Росії виходець з Інгушетії Тимур Тумгоєв, який воював за Україну на Донбасі, зізнався про участь у бойових діях на території Сирії. Це підтвердив нещодавно заступник Генпрокурора Євген Єнін.


Військове минуле Тимура Тумгоєва

Тимур Тумгоєв
Тимур Тумгоєв


За його словами, в РФ Тумгоєва звинувачують у причетності до терористичного угруповання "Ісламська держава".


Єнін додав: у розпорядженні ГПУ опинилися свідчення, що підозрюваний воював у Сирії, зокрема він сам розповів про свою участь у бойових діях в арабській республіці, судячи з підпису у матеріалах справи.

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Тимур Тумгоєв
Тимур Тумгоєв

Крім того, нещодавно Європейський суд з прав людини вивчив матеріали справи і в підсумку погодився на екстрадицію, бо не виявив ризику переслідування обвинуваченого за політичними, етнічними чи релігійними мотивами.

Тимур Тумгоєв
Тимур Тумгоєв

"Хотів би закцентувати увагу саме на тому, шо ані в Генеральної прокуратури, ані в інших органів, причетних до екстрадиційної перевірки, протягом 2 років з моменту винесення цього рішення не було жодних свідчень про участь пана Тумгоєва, як стверджують його нібито побратими, в антитерористичній операції", - підкреслив Єнін.

ФСБ
ФСБ


Як відомо, 13 вересня прес-секретар Генеральної прокуратури Андрій Лисенко повідомив, що Україна екстрадувала Росії громадянина Російської Федерації Тимура Тумгоєва з дотриманням вимог чинного національного законодавства та міжнародних договорів.
У Росії Тумгоєва звинувачують у тому, що він брав участь в бойових діях у Сирії в складі одного з формувань угруповання "Ісламська держава".

Протести під ГПУ
Протести під ГПУ

17 вересня представники націоналістичних організацій під будівлею Генеральної прокуратури України у зв’язку з екстрадицією у Росію громадянина РФ Тимура Тумгоева, який імовірно воював на Донбасі. Між силовиками та представниками націоналістичних рухів сталися сутички.

Протести під ГПУ
Протести під ГПУ


У поліції заявили, що під час сутичок постраждали семеро правоохоронців. За фактами подій внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за двома статтями Кримінального кодексу України — ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 296 (Хуліганство).


Дивіться: Екстрадований у РФ Тумгоєв зізнався, що воював у Сирії — Генпрокуратура


Нагадаємо, ГПУ видала ФСБ вихідця з Інгушетії Тимура Тумгоєва, який воював на боці України.
Як повідомляв Знай.ua, у Луценка прокоментували причини екстрадиції Тумгоєва до Росії.
Також Знай.ua писав, в ході акції протесту під будівлею Генеральної прокуратури постраждали семеро співробітників.