Верховна Рада ухвалила висунення незаконно ув'язненого в Росії українського режисера, політв'язня Олега Сенцова на Нобелівську премію миру.

За відповідний проект постанови на засіданні 17 липня проголосували 245 депутатів.

Документ передбачає заяву парламенту із пропозицією кандидатури Сенцова на здобуття премії, яку голова Ради Андрій Парубій має негайно передати до Норвезького Нобелівського комітету.

" З огляду на те, що Олег Сенцов протягом всього періоду незаконного утримання під вартою (4 роки — ред.), ризикуючи власним життям, демонструє приклад мужнього, ненасильницького опору у боротьбі за базові права і свободи людини, Верховна Рада висуває кандидатуру Олега Сенцова на присудження Нобелівської премії миру", - йдеться у заяві Верховної Ради до комітету.

Депутати підкреслили, що міжнародна спільнота засудила порушення Росією прав людини, закликала звільнити всіх незаконно ув’язнених.

"Окрім того, свою підтримку Олегу Сенцову висловили більшість національних кіноакадемій світу, а також громадські діячі, політики, режисери, актори, продюсери, літератори, журналісти тощо", – зазначають в Раді.

Раніше повідомлялося, що Польська кіноакадемія пропонує висунути Сенцова на Нобелівську премію миру.

Нагадаємо, колишній президент Польщі, лауреат Нобелівської премії миру Лех Валенса відгукнувся на заклик Польської кіноакадемії та виступити з заявою на захист Сенцова і висунув кандидатуру українського режисера на Нобелівську премію миру.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Сенцова номінували на одну з найпрестижніших премій світу - премію ім. Сахарова

Також "Знай.ua" писав, у режисера Олега Сенцова практично відмовляють внутрішні органи, але омбудсмен Росії вважає інакше.