В МЗС Росії зробили зухвалий випад в сторону України, виправдовуючись за агресію РФ в Азовськму морі.

Так, офіційний представник російського МЗС Марія Захарова заявила, що РФ має право на огляд суден в акваторії Керченської протоки та Азовського моря. За її словами, це не суперечить нормам міжнародного права. А подібні дії нібито спрямовані на забезпечення безпеки.

Про це пишуть російські ЗМІ, цитуючи слова Захарової.

Представник російського МЗС зазначила, що в Росії не бачать порушень міжнародного законодавства в затримках і обшуках суден України. А дії РФ щодо перевірки суден направлені виключно на забезпечення безпеки в акваторії Азовського моря і Керченської протоки.

"Дії Росії щодо перевірки судів направлені виключно на забезпечення безпеки в акваторії Азовського моря і Керченської протоки. Вони не суперечать будь-яким нормам міжнародного права, які можуть застосовуватися до цієї акваторії", - заявила Захарова.

За словами Захарової, Росія і далі буде діяти подібним чином в цьому регіоні.

Представник зовнішньополітичного відомства РФ також додала, що права користування морем визначаються двосторонніми міжнародними договорами між Росією і Україною від 2003 року. Також вона уточнила, що на дії прикордонників, які обшукували кораблі в Азовському морі, скарг не надходило.

Нагадаємо, Росія перекинула до району Азова артилерійські катери і десантні кораблі. Крім того, РФ регулярно "атакує" українських рибалок – зупиняють їх під сумнівним приводом, погрожують, заарештовують.

Згідно офіційної статистики, силовики РФ, які контролюють акваторію Азова, за останні місяці зупинили близько 150 суден нібито для перевірки.
Блокують судна з українськими морепродуктами, що курсують від Маріуполя та Бердянська, за один день збитки від таких "спецоперацій" становлять тисячі доларів.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Нагадаємо, Росія стискає кільце в Азовському морі - за 2 місяці агресор доправив в акваторію 18 військових кораблів.

Як повідомляв портал "Знай.ua", Курт Волкер заявив, що США не приймають заяв Москви про внутрішні території у водах Азовського моря і розглядають поведінку РФ як агресивну і провокаційну.

Також "Знай.ua" писав, що в Азовському морі з'явиться українська військова база.