Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп прийняв несподіване рішення про вихід країни з Факультативного протоколу до Віденської конвенції про дипломатичні зносини про обов'язкове вирішення спорів в Міжнародному суді ООН.

З заявою про це виступив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, пише Reuters.

"Ми розпочнемо перегляд усіх міжнародних угод, які можуть ввести Сполучені Штати під нібито зобов'язуючу юрисдикцію з врегулювання спорів у Міжнародному суді. Сполучені Штати не будуть сидіти, склавши руки, коли безпідставні політизовані позови подають проти нас", - розповів радник.

При цьому наголощується, що Америка не має наміру виходити з самої конвенції.

Популярні новини зараз
Пенсія збільшиться на 50%: українцям розповіли про лазівку у виплатах Абоненти не встигають за темпами "Київстару": тільки поповнили рахунок, а тариф уже подорожчав ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Не лише електроенергія вдарить по гаманцю: яка комунальна послуга подорожчає з 1 червня
Показати ще

Згідно з протоколом, сторони, які підписали його, зобов'язуються вирішувати суперечки, що стосуються Віденської конвенції, в Суді ООН.

Відзначається, що Віденська конвенція є міжнародним договором, що встановлює дипломатичні відносини між державами. Вона часто цитується як засіб надання дипломатичного імунітету.

Раніше повідомлялося, що Міжнародний суд ООН виніс попередню постанову за позовом Ірану до США, згідно з якою Вашингтон повинен скасувати санкції проти Тегерану, які впливають на імпорт гуманітарних товарів, продуктів і послуг, пов'язаних з безпекою цивільної авіації.

При цьому влада Палестини оскаржила в Міжнародному суді перенесення посольства США в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. Палестинська влада зробила заяву, що Вашингтон порушив Віденську конвенцію у зв'язку з особливим статусом Єрусалима.

Починаючи з жовтня Міжнародний суд ООН в Гаазі визнав неприпустимими обмежувальні заходи США на гуманітарні вантажі до Ірану. Він виніс постанову, що Вашингтон має скасувати частину своїх санкцій проти цієї країни. У відповідь Сполучені Штати вирішили розірвати договір про дружбу з Іраном.

Нагадаємо, після 60-річної дії офіційний Вашингтон заявив про розірвання Договору про дружбу з Іраном: Білий дім звинуватив Тегеран у зловживанні положеннями, які входять у документ.

Як повідомляв портал "Знай.uа", американський уряд прийняв рішення припинити поставкисирої нафти Китай на тлі торговельної війни. Так у липні цього США відправили в Піднебесну 10,5 млн барелів нафти, за серпень постачання склали 9,7 млн бар., але вже у вересні в країну поставили всього 0,6 млн бар.

Також портал "Знай.uа" писав, США відправили на Україну боєприпаси і летальну зброю, серед якої наявні ракети нового покоління.