Після 60-річної дії офіційний Вашингтон заявив про розірвання Договору про дружбу з Іраном: Білий дім звинуватив Тегеран у зловживанні положеннями, які входять у документ.

Про це в середу, 3 жовтня, на брифінгу заявив державний секретар Сполучених Штатів Майк Помпео.

"Сполучені Штати припиняють Договір про дружбу з Іраном від 1955 року. Якщо відверто, то це рішення прострочене на 39 років", - заявив американський дипломат.

Помпео зазначив також, що в липні Міжнародний суд ООН розглядав скаргу Ірану на США: нібито ті своїми санкціями суперечать Договору.

Популярні новини зараз
На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Іран прагне опротестувати рішення Сполучених Штатів про припинення участі в Іранській ядерній угоді і відновлення санкцій, які були зупинені цим договором. Іран намагається втрутитися в суверенне право США ухвалювати законні рішення на захист нашої національної безпеки. Іран зловживає Міжнародним судом у політичних і пропагандистських цілях", - сказав Помпео.

Глава американської дипломатії нагадав присутнім про "історію терористичної діяльності" Ірану, те, як тут розробляли балістичні ракети. Втім, це далеко не єдині приклади деструктивної поведінки з боку офіційного Тегерана, так що, за словами Помпео, "претензії Ірану в рамках Договору, є абсурдними".

Україна остаточно розірвала відносини з Росією

Нагадаємо, що указ президента України Петра Порошенка про рішення Ради національної безпеки і оборони від 6 вересня 2018 року "Про Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією" опубліковано 19 вересня в "Урядовому кур'єрі". Це означає, що фактично він вступив в силу.

Як повідомляв Знай.uа, український президент Петро Порошенко під час щорічного виступу в Верховній Раді прокоментував законопроект про внесення змін до Конституції щодо вступу в ЄС і НАТО і направити документ на експертизу в Конституційний Суд.

Також Знай.uа писав про те, що під час щорічного послання до Верховної президент України Петро Порошенко заявив, що відразу після повернення анексованого Криму, російської бази на території Севастополя не буде.