Біографія

Дата народження: 16.10.1971.

Уродженець Миколаївської області, має освіту юриста, який свого часу викладав право, працював і на більш простих професіях, колись навіть був вантажником.

На даний момент керує Агентством по відновленню Донбасу. Свій шлях у політиці почав в 2002 року, коли зайняв місце депутата в Кіровоградській обласній раді.

Під час виборів президента України, він виступає в якості довіреної особи Ющенка в 104-ій виборчій окрузі. До цього добрався до поста глави Кіровоградського ОС. У травні 2007 року стає членом РНБО України.

Черниш також є експертом з протидії відмивання грошей і фінансування тероризму. Він входить в міжнародну організацію США ACAMS. А ще Вадим Олегович є президентом «Центру з вивчення проблем безпеки та протидії відмиванню коштів".

Сім'я

Сім'я і діти: одружений, один син.

Місце народження Черниша - невелике селище Казанка, яке розташоване в Миколаївській області. Але в ранньому дитинстві Вадим уже проживає в Олександрії (Кіровоградська область).

Освіта

Два роки з 89-го по 91-й служить в армії.
У 99-му році закінчує свою юридичну освіту, навчався в Харкові, в національній юридичній академії ім. Ярослава Мудрого. Поки вчиться заодно і працює консультантом з юридичних справ в приватному підприємстві і викладає право в Олександрійському індустріальному технікумі.

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Кар'єра і бізнес

Спочатку Черниш навіть не намагається йти в політику, так як це роблять більшість відомих нам депутатів після отримання економічної або юридичної освіти. Підробляв по початку як міг. Після армії Вадим спочатку працює простим електромонтажником-схемником на заводі в Олександрії, потім взагалі влаштовується вантажником і торговим агентом в ПТО «Алекс», також в Олександрії. У тому ж місті він знову працює, тепер уже на посаді вище, начальник відділу торгового підприємства «Червоні вітрила» від заводу «Автоштамп». Однак під час навчання в університеті він має і юридичну практику в Промінвестбанку, і ще викладає право в технікумі Олександрії.

Політика

У політиці він з’являється тільки з 2002 року, коли займає місце депутата облради Кіровограда. Під час виборів президента України виступає як довірена особа майбутнього президента Ющенка. Ющенко перемагає на виборах, а Черниш піднімається по кар'єрних сходах і стає заступником голови Кіровоградської ОДА в гуманітарних питаннях. Ще через пару років (вже в 2006), він знову проходить в обласну раду і в той же рік стає її головою. Губернаторську посаду він займає всього рік, але встигає придбати собі автомобіль, навіть найдешевша модель якого тоді коштувала більше 65 тисяч доларів, Infiniti FX35.

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Після посади губернатора, Черниш Вадим працює експертом з питань протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму.

У листопаді 2008 року обіймає посаду віце-президента Кіровоградського обласного центру інформування громадськості та суспільно-політичних досліджень, але залишає цю посаду в квітні 2010 року. Тоді ж стає одним з членів американської міжнародної організації ACAMS. А ще керівником в Центрі з вивчення проблем безпеки та протидії відмиванню коштів.

Відновлення Донбасу

Червень 2015 року - в житті Вадима Черниша абсолютно нова і вкрай важлива для країни роль, з цього дня він - глава Державного агентства з питань відновлення Донбасу. На цю роль його просто призначили. Це рішення не було погоджено з ким-небудь із переселенців, з кримськими татарами чи з місцевою владою Донецької і Луганської областей. Всі вони говорять, що серйозно сприймати Черниша неможливо, адже він зовсім не розбирається в усьому, що тут відбувається.

20.04.16 це Агентство, в якому Вадим Олегович був главою, об'єднують в Держслужбою з питань АР Крим та Севастополя. Так, з усіма напіввтраченими шматочками території України буде розбиратися нове міністерство - Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. У ньому, вже при новому уряді Гройсмана, Черниш все ще займає посаду глави міністерства.

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Компромат і чутки

У засобах масової інформації часто говорили, що Вадим Олегович - це лише креатура заступник голови фракції Порошенка, А. Третьякова. Подейкують, що саме з його подачі Черниш отримає місце на посту віце-прем'єра у справах АТО.

Але посаду зайняв інший чоловік, Володимир Кістіон. А Черниша якось треба просувати в уряд, тому для нього створюється пост, дуже схожий за назвою - міністр у справах окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб.

Природно, сам Черниш не погоджується з цими звинуваченнями і каже, що заміна одного агентства на інше - це давно продумане рішення.

Оксана Сироід каже, що будь-якою своєю діяльністю Черниш Вадим Олегович підриває українську державність. У лютому «Самопоміч» навіть хотіла, щоб він пішов у відставку.

Колега ж Сироід, Роман Семенуха, вважає, що міністерство Черниша взагалі нічого не робить, а тільки імітує роботу. Адже, проіснувавши стільки часу, для людей не було зроблено нічого. Наприклад, в 2016 році для того, щоб відновити інфраструктуру і житло в окупованих областях, виділили цілих 3,6 мільярда гривень. В кінці року з тих грошей витрачено було тільки трохи більше 5%. Не зрозуміло чому за півроку проект просунувся на таку маленьку частку.

Будучи губернатором Кіровоградщини, Черниш придбав собі авто Infiniti FX 35. Лише через якихось чотири місяці після вступу на посаду голови Кіровоградської ОДА, 35-річний чиновник зумів зібрати на авто, стартова вартість моделі якого самої «бідної» комплектації складає 65 тисяч 500 доларів.

За 2015 рік Черниш показує заробіток в 326 394 грн. З них 5 225 - це його зарплата, трохи більше тисячі - відсотки, і ще 280 000 - виплата від відчуження майна. У декларації сім'я показує 156 855 грн. доходу.
Також на цей час в Черниша:
• 1 квартира (82 кв. м.);
• ½ квартири (76 кв. м.);
• ¼ квартири (51 кв. м.).

За 2016 рік декларація стає трохи іншою.
Дохід - 347 907 грн. (зарплата 345 867, відсотки 2 040 грн.).
Дружина показує дохід в 420 100 грн.
Також у Черниша є рахунок в банку, «Укрсиббанк», де у нього 309 599 грн. 2 715 дол. Дружина ж має рахунки в трьох банках:
• Держ Ощадний банк - 317 грн .;
• Укрсиббанк - 108115 грн .;
• ПриватБанк - 3472 грн.

Крім того, у Вадима Олеговича є ще й готівкові гроші в розмірі 40 тисяч євро і 151 тисячі доларів. У власності його дружини також 12 350 акцій Вовчанського агрегатного заводу. Що за номінальною вартістю буде трохи більше 18 тис. грн. Але це ще не все:
• 100% Центрально-української торгової компанії;
• 49% НПП «Украгропромкалий»;
• 10,25% «Компанія оптима плюс».

Квартири все ті ж, площа, розташування і частка не змінилися. Також у Черниша Вадима Олеговича є машина Mercedes ML350. Дружина ж їздить на Chevrolet Aveo. Ця машина була куплена за 354200 грн.

Фотографії

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Вадим Черниш
Вадим Черниш

Відео