Білорусь - найбільш підходящий кандидат для подальшої агресії Кремля. Росія може піти на захоплення території сусідньої держави, адже це завжди було її метою.

Про те, чим окупація Білорусі Росією може загрожувати Україні, та чому Лукашенко буде підігрувати Києву, розповів політолог Андрій Піонтковський.

"Поглинання Білорусі завжди було метою Москви - ще при Єльцині. Москва сподівалася, що Лукашенко ось-ось погодиться на входження шести білоруських областей в РФ. Але Лукашенко Москву розчарував - не захотів віддавати свою владу і перетворюватися на мінського секретаря обкому. Така боротьба йшла підспудно, а зараз - абсолютно відверто", - пише Піонтковський у своєму блозі.

Олександр Лукашенко нещодавно шокував відвертою заявою про те, що Москва шантажує його, пропонуючи економічну допомогу за умови входження Білорусі в РФ.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Москва 20 років сподівалася, що Лукашенко приведе Білорусь в Росію, а зараз він нарешті твердо відповів, що цього не буде, і навіть провів нараду всіх служб безпеки з приводу загрози незалежності", - зазначає експерт.

За словами Піонтковського, для Білорусі досить кризова ситуація виникне в 2019 році, коли мають відбутись вибори президента країни. Політолог вважає, що Москва обов'язково використає передвиборчу кампанію, щоб змістити Лукашенка і здійснити свої цілі.

"Я думаю, що центральне питання в тому - чи вдасться Лукашенку зберегти контроль над силовими структурами і очолити їх для захисту білоруської незалежності. Агентура Москви там напевно активно працює", - говорить політолог.

Піонтковський зазначає, що Путін вже не отримає ніяких рейтингів від прямого вторгнення в Україну, і патріотичного сплеску в Росії вже ніщо не створить. Однак, "рашизм", який притаманний не лише Путіну, а й більшій частині російської еліти, штовхає Москву на нові і нові загарбання.

"Вони живуть же не тільки рейтингами - це імперська філософія…Є у них ідеологія - рашизм, імперіалізм. І ідеологія ця не менша за гітлерівську - вся зовнішня політика орієнтована на "возз'єднання роз'єднаного народу, збирання російських земель". Адже все це калька німецької зовнішньої політики 30-х років минулого століття. Імперські комплекси не тільки одному Путіну притаманні, а й більшій частині російської еліти", - підкреслив політик.

Піонтковський наголошує, що захоплення Білорусі Росією значно погіршить положення України. Адже з військової точки зору в Україні з'явиться великий шматок кордону безпосередньо з Росією, що може загрожувати українській незалежності.

"При всій подвійності позиції Лукашенка - все-таки він ніколи не схвалював ні анексію Криму, ні присутність російських військ," – зазначає Піонтковський.

Тому, за словами політолога, поки є загроза Білорусі з боку Росії, Лукашенко буде підігравати Україні.

"І перший крок він уже зробив - протистояв Москві як лідер незалежної держави. Останнім своїм виступом він майже спалив всі мости з Москвою", - підсумував Піонтковський.

Нагадаємо, за словами політичного експерта Віталія Портникова, Путін у будь-який спосіб спробує "приєднати" Білорусь, тому що очікуваного ефекту від анексії Криму Кремль не отримав.

Як повідомляв портал Знай.ua, Олександр Лукашенко оголосив про боротьбу за незалежність Білорусі.

Також Знай.ua писав, Олександр Лукашенко розкритикував ставку Росії за кредитами і вважає, що це білоруси годують росіян, а не навпаки.