Європейський Суд з прав людини лише частково задовільнив позов України щодо звільнення українських моряків. Нині правозахисники активно збирають інформацію про порушення Росією своїх зобов'язань.

Про це розповів уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Лещина.

Він нагадав, що лише ЄСПЛ частково задовільнив звернення України через напад Росії на українських моряків.

"Суд тільки частково задовільнив, тому що це рішення Європейського суду не зобов’язало повністю звільнити моряків, але задовільнив в цій частині: зобов’язав РФ надати їм медичне обслуговування. Ми зараз працюємо над тим, щоб зібрати відповідну інформацію і подати до ЄСПЛ в тих частинах, де ми вважаємо, що Росія порушує своє зобов’язання", - заявив чиновник.

За Івана Лещини, мова йде як про порушення Росією прав моряків на свободу, так і не надання військовополоненим належного медичного обслуговування.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Лікування стосувалось попередніх заходів, тобто, це те, що треба зробити прямо зараз. Загалом, ми збираємо інформацію щодо загальних порушень прав людини щодо моряків. Зокрема, права на особисту свободу (стаття 5 Європейської конвенції), умови тримання (стаття 3 ЄК). Буде йтись і про лікування, це буде одним з моментів. Москалькова (омбудсмен РФ, - ред.) повідомляє, що надають лікування, а у нас є інформація інша. Не всім, не те і не таке. Загалом, як подамо заяву, то ми поінформуємо про всі, які порушення будуть зазначені (у міждержавній заяві, - ред.), - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Рада національної безпеки і оборони на засіданні 26 грудня ввела додаткові санкції проти Росії. Санкції стосуватимуться бізнесменів, політиків, депутатів, силовиків, які активно підтримували або сприяли агресивним діям проти України.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Росія не збирається відпускати українських моряків, яких вона незаконно захопила під час агресії в Керчинській протоці.

Також Знай.uа писав, стало відомо, скільки Путін платить головорізам на Донбасі за вбивство українців.