Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Росія найближчим часом може втратити потужного союзника – очолюваної ним країну. Станеться це у тому випадку, якщо Кремль не запропонує Мінську компенсацію після зростання ціни на нафту.

Як відомо, багато років поспіль для Білорусі було вигідно купувати російські енергетичні ресурси, а також експортувати їх повторно. Втім, останнім часом РФ планує отримувати за свою нафту бльше, щоб зменшити навантаження на власну економіку.

видобуток нафти
видобуток нафти

Популярні новини зараз
Землю накрила потужна магнітна буря, як встояти на ногах Стосується всіх споживачів: "Київводоканал" дав час до 30 квітня Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

За оцінками влади Білорусі, план Москви коштуватиме Мінську 11 мільярдів доларів втрачених доходів упродовж наступних шести років.

Лукашенко і Путін
Лукашенко і Путін

Цікаво, що минулого року напередодні свого візиту до Москви, який відбувся 25 грудня, президент Білорусі Лукашенко заявив, що більше не вважає Росію "братньою державою".

Заяву із наради з актуальних питань співпраці Білорусі з Росією процитував Belsat, телевізійний канал із головним офісом в Варшаві, який проводить мовлення білоруською мовою на території Білорусі. Під час засідання Кабінету міністрів Лукашенко заявив, що більше не вважає Росію братньою державою "тому що, як мене поінформували, в Росії це не сприймається", – цитує ЗМІ президента Білорусі.

Примітно, що коментар Лукашенка пролунав після того, як Росія відмовилась надавати фінансову компенсацію на експортні мита Білорусі.

зустріч Путіна з Лукашенком
зустріч Путіна з Лукашенком

Білоруська сторона хоче домогтися від Росії компенсації за "податковий маневр", який призведе до подорожчання нафти для білоруських НПЗ. Мінськ оцінює свої втрати через "податковий маневр" в 2019 році на рівні 383 мільйонів доларів.

Дивіться: Лукашенко заявив, що Росія намагається приєднати до себе Білорусь

Нагадаємо, Зеленський став особистим ворогом Путіна, Назарбаєва та Лукашенка.Як повідомляв "Знай.ua", Лукашенко розповів про об'єднання Білорусі та Росії. Також "Знай.ua" , розкрито "український сценарій" Путіна у Білорусі.