Російському президенту Володимиру Путіну зовсім не багато часу лишилося панувати у країні – всього якихось 5 років. Саме тому він шукає способи забезпечення свого подальшого впливу шляхом створення більш тісного союзу з сусідньою Білоруссю.

За даними Bloomberg, оскільки перехід між російськими лідерами рідко буває гладким, Путін хоче "об'єднатися" із Білоруссю. Просто вийти на пенсію в 2024 році російський президент не може, оскільки не впевнений в будь-яких гарантіях особистої безпеки, які міг би надати його наступник, тому це робить білоруську угоду особливо привабливою.

Лукашенко та Путін
Лукашенко та Путін

Як відомо, ще наприкінці 90-х років попередник Путіна Борис Єльцин і білоруський президент Олександр Лукашенко підписали рамковий союзний договір. Версія документа 1999 року по суті описує федерацію двох держав з єдиною валютою, прапором і емблемою, загальним ринком і єдиною судовою системою.

Олександр Лукашенко і Володимир Путін
Олександр Лукашенко і Володимир Путін

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

Ним буде керувати Вища державна рада, очолювана президентами двох країн на основі ротації, "якщо вони не погодяться інакше". Лукашенко очолює цей орган з 2000 року, але у нього не так багато реальної влади, тому що договір ніколи не був повністю чинним. Автори публікації підкреслюють, що Лукашенко хотів отримати тільки економічні вигоди від більш тісного союзу з Росією, такі як дешева нафта і газ, але не втрату суверенітету, яка очікується в результаті реалізації союзного договору.

Лукашенко і Путін
Лукашенко і Путін

Експерти наголошують, що мирне возз'єднання з білорусами також може бути використано як компенсація росіянам за недавній розрив з дружньою Україною. На даний час Путін використовує так званий "мирний вплив" на сусідню державу, завдяки початковим реформам в РФ.

Білорусі, яка безмитно купує російську нафту і експортує більшу її частину, стягуючи свої власні мита, доведеться платити більше. У 2019 році, за даними білоруського Мінфіну, країна втратить 300 мільйонів доларів через російський "податковий маневр", що дуже багато для країни з економічним обсягом виробництва близько 55 мільярдів доларів, і втрати будуть рости в міру зникнення російських експортних мит.

Білоруси відповіли Путіну на його імперські амбіції
Білоруси відповіли Путіну на його імперські амбіції

Не так давно Лукашенко публічно застеріг Росію від спроб поглинути Білорусь, але офіційний представник Путіна Дмитро Пєсков заявив, що злиття Росії і Білорусі "не є предметом обговорення, заперечення стосуються лише повного поглинання, а не більш глибокого сценарію інтеграції з Білоруссю".

Олександр Лукашенко
Олександр Лукашенко

Загалом РФ приваблює цей сценарій, проте під час двох зустрічей з Лукашенком в кінці грудня Путін не зміг його переконати піти по шляху об'єднання. Відзначається, що проти такого сценарію і більшість білорусів. Як варіант, Лукашенко може шукати допомоги на Заході, але це, в певному сенсі, менш привабливий варіант для нього: він підозрює, що США і Європейський союз хочуть підірвати його майже абсолютну владу.

Дивіться: Суперечка Лукашенка з Путіним

Нагадаємо, Зеленський став особистим ворогом Путіна, Назарбаєва та Лукашенка. Як повідомляв "Знай.ua", Лукашенко на Новий Рік зруйнував плани Путіна. Також "Знай.ua" писав, білоруси готуються до партизанської війни з Росією.