Президент РФ Володимир Путін кілька років поспіль робить ставку не тільки на провокації в Україні з метою особистої вигоди. В його планах – захоплення Білорусі, хоча робитиме він це тихцем і під прикриттям "дипломатії". Чи є шанси у господаря Кремля і чого чекати світу від Олександра Лукашенка?

Свою думку з цього приводу нещодавно висловив російський політолог Андрій Піонтковський.

Він вважає, що верхівка Кремля більше не боїться США: там всі впевнені – Трамп "доживає" останні дні на посаді, тому й поводяться настільки зухвало. Хоча на пом'якшення з боку Америки РФ навряд чи може розраховувати:

Трамп і Путін
Трамп і Путін

Популярні новини зараз
Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Найближчі три місяці – вони вирішальні на багато років вперед. Тому що проясняються ситуація в Україні, проясняються ситуація в Білорусі. Там що власне? Там вибір стоїть перед Лукашенком – або ж змиритися, отримати пристойну пенсію до кінця життя де-небудь на сочинській віллі. Або ж продовжити те, чим він займається впродовж 25-и років – боротьбою за незалежність Білорусі. Так, можна сказати, що він боровся весь час за свою владу. Але ж він ефективним способом чинив спротив. Це ж не Путін почав спробу анексії, аншлюсу Білорусі. А за Єльцина усе це починалося, усі ці великі об’єднання. Лукашенко їх обманював, він приїздив у Москву, підписував якийсь черговий договір, розпивав стакан з горілкою, вивозив 10-12 мільярдів субсидій, але не погоджувався на посаду секретаря Мінського обкому. А зараз його загнали в кут, буквально з ножем біля горла", - нагадав Піонтковський в коментарі "Еспресо".

Політолог пояснив, що ситуація з "Новичком" та отруєнням колишнього розвідника Сергія Скрипаля разом із донькою – також серйозний привід для Лукашенка замислитися.

Отруєння Скрипалів
Отруєння Скрипалів

Путін цілком здатен "залякувати непокірного сусіда" у такий цинічний спосіб.

"Так, якщо він відмовиться піти на капітуляцію, "Новічок"- це один із перших для нього варіантів. Але центральне питання буде – наскільки білоруське населення в цілому відкине цю ідею. У Білорусі у 1991 році не було такого рівня національної свідомості як в Україні, тому Москва й намагалася з самого початку проковтнути її. Але за всієї суперечливості фігури Лукашенка, йому слід віддати належне: він тягнув час, зберігаючи незалежність Білорусі, і за цей час національна свідомість в Білорусі зросла", - підсумував політолог.

Дивіться: Піонтковський про Путіна, Білорусь та вибори в Україні

Нагадаємо, політолог пояснив наслідки повномасштабної війни на Донбасі.Як повідомляв "Знай.ua", політолог пояснив, чому Лукашенко підтримуватиме Україну. Також "Знай.ua" писав, Порошенко різко звернувся до Путіна.