На окупованій частині Донбасу виникли чутки про видачу російських паспортів.
Про це повідомляє "Страна".

Джерело видання у Федеральній міграційній службі РФ заявило, що в Москві проходять наради робочих груп, де обговорюються шляхи видачі паспортів з триколором жителям невизнаних "республік".

Підставою стали прийняті Держдумою 18 грудня минулого року поправки в третьому (остаточному) читанні до закону "Про громадянство РФ". При цьому президент РФ наділяється правом визначати категорії іноземців, які мають право на отримання російського громадянства в спрощеному порядку.

Джерело зазначило, що існують дві рамкові схеми.

Перша схема описана так: мешканець "ЛДНР" на підставі указу Путіна подає пакет документів у відділення ФМС на території Росії . Спочатку - на дозвіл на тимчасове проживання .

Популярні новини зараз
Нові правила мобілізації: кому треба готуватися до ВЛК Українцям дали надію: які комунальні тарифи пообіцяли не чіпати На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Українські пенсіонери отримають доплати за стаж: у кого зростуть виплати вже цього літа
Показати ще

Далі з отриманими дозволу українець подається відразу на громадянство. Процедура отримання посвідки на проживання, яка існує між ними, пропускається.

За якою адресою повинні будуть реєструватися новоспечені росіяни родом з Донбасу - питання, так як житла в РФ у них немає.

Друга схема видачі російського громадянства - варіант, який схожий на придністровський.

Чоловік йшов в російське консульство в Придністров'ї і писав заяву на отримання закордонного паспорта РФ. Якщо ж він хоче отримати російський внутрішній паспорт, то він все одно повинен зареєструватися в Росії.

У випадку з "ЛДНР" повторити цю схему складно, тому що багато жителів "республік" умовно "невиїзні". Вони не можуть поїхати в консульство Росії в Україні, скажімо, в Харкові.

Втім, просто російський закордонний паспорт без наявності внутрішнього можна назвати валізою без ручки. За нього можна хіба що отримати візу і відправитися в подорож.

Більш того, жителям "ЛДНР" за такою схемою можуть забезпечити тільки варіант закордонного паспорту старого зразка, без біометрії.

На питання, чи розглядається формат видачі російських паспортів на місцях - в "ЛДНР", джерело відповіло негативно.