На з'їзді партії "Суспільно-політична платформа Надії Савченко" обрали кандидата в президенти. Ні для кого не секрет, що ним стала Надія Савченко. Такому вибору не завадило навіть те, що на даний момент нардеп перебуває під арештом.

Для того, щоб Савченко змогла взяти участь в президентській гонці, достатньо, щоб ЦВК зареєструвала її документи і хтось вніс заставу.

З чим і навіщо Савченко вплутується в президентську гонку розповіли "Вісті".

Закінчити війну і розігнати партії

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

З'їзд партії був організований сестрою Вірою. Кілька сотень відданих прихильників зустрілися в невеликому конференц-залі. Більшість з них були пенсійного віку - люди, які співчувають їй ще з часів ув'язнення в Росії. Також на з'їзді було чимало батьків, чиї діти брали участь або загинули в АТО, а також ветерани війни на Донбасі.

В ході з'їзду виступили члени регіональних осередків партії, а потім Віра Савченко зачитала виборчу програму своєї сестри. У разі обрання, Савченко має намір:

  • розробити дієву систему відкликання депутатів,
  • реформувати парламент двопалатний, що складається з Центральної Ради і Ради адміністративних одиниць,
  • провести адміністративну реформу,
  • як можна швидше завершити війну на Донбасі,
  • узаконити і впровадити місцеві референдуми,
  • 80% податкових надходжень на місцях залишати в місцевих бюджетах і лише 20% відправляти в державний,
  • ввести вибори суддів і прокурорів.

Партійці нарікали на "Приватбанк", тому що він нібито не бажає реєструвати рахунок партії і звинуватили в усьому Петра Порошенка, який, на їхню думку, перешкоджає висуненню Савченко.

Все ще пізнавана

Незважаючи на посадку в СІЗО, Савченко все ще залишається одним із найбільш упізнаваних політиків України. Коли вона знаходилася в російській в'язниці, на її підтримку постійно проводилися різні акції у всіх великих містах України, плакат з її ім'ям висів на трибуні Верховної Ради аж до самого звільнення.

У червні 2016 року Савченко очолювала рейтинг довіри українських політиків. Тоді їй довіряли 35% опитаних соціологами громадян і з таким показником вона цілком могла всерйоз претендувати не лише на участь, але і на перемогу в президентській гонці. Однак після звільнення, коли вона сама стала суб'єктом політики і прапора для інших політиків стала їхнім конкурентом, Савченко зуміла втратила статус "святої". Додамо до цього і її часті досить неоднозначні радикальні заяви і в результаті рівень довіри до неї стрімко почав падати. Вже в жовтні 2016 року за даними соцопитування Центру Разумкова, за неї готові були проголосувати лише 0,8% українців. Втім, довіру вона розгубила, але впізнаваність - залишилася.

Нагадаємо, депутата Верховної ради Надію Савченко, яка перебуває в СІЗО за підозрою в підготовці терактів у центрі Києва, висунули в президенти України на з'їзді партії "Суспільно-політична платформа Надії Савченко".