Сьогодні, у неділю, 3 лютого, відбувається інтронізація глави Православної церкви України Єпіфанія. Церемонія триває на літургії в Соборі Святої Софії Київської.

Що означає інтронізація Епіфанія:

Інтронізація — це зведення на престол, офіційний початок виконання обов'язків. Владика Епіфаній вже отримав жезл від патріарха і є чинним митрополитом ПЦУ.

Участь у дійстві приймають близько 150 осіб: константинопольські ієрархи, гості, верховне духовенство. Також приїхали президент Петро Порошенко, лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко, мер Львова Андрій Садовий, народні депутати і члени Кабміну.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Інтронізація відбувається в день 40-річчя Єпіфанія. Раніше він пояснив, що цьому є причина. Трон, на який зійде Епіфаній, зроблений вручну зі світлого дуба з різьбленням і оббитий вишневою оксамитовою тканиною.

Готувалися до церемонії кілька тижнів. Чин фактично виписували по-новому, тому що навіть Філарета зводили на трон у 1995 році по російському чину.

На церемонію приїхали гості з Константинополя і єрархи з діаспори. Зокрема, прибули делегація Вселенського патріархату, делегації з УПЦ Канади, УПЦ в Америці, представники зі святої гори Афон. Бере участь і почесний патріарх Православної церкви України Філарет.

Раніше на питання, кого б Епіфаній хотів бачити на інтронізації, але це точно неможливо, він сказав, що хотів би побачити свою бабусю, яка його виховувала, "ще починаючи з немовляти, яка призвела до храму", яка доглядала за ним і, напевно, мріяла побачити священнослужителем.

Також він пояснив, чому було вирішено проводити інтронізацію у його ювілейний день народження.

"Справа в тому, що служителі церкви не урочисто відзначають свій день народження. Тому після отримання томосу на Фанарі було ухвалено провести інтронізацію саме в цей день, щоб надалі святкувати не день народження, а інтронізацію", – сказав глава ПЦУ.

Нагадаємо, митрополит Епіфаній збентежив заявою щодо Донбасу та Криму: останній форпост Путіна.

Як повідомляв Знай.uа у жахливій ДТП під Дніпром живцем згорів водій: фото не для слабкодухих.

Знай.uа писав, поліція провалилася під лід: відео екстремального порятунку рибака.