Так званих "спостерігачів" із Росії не допустять на вибори президента України. Відповідний закон ухвалила Верховна Рада.

У самому формулюванні закону йдеться про громадян з Росії, а не від Росії. Із законом розібрався Валерій Семененко, для УП.

Росія намагається відкрито впливати на українські вибори, починаючи із 2004 року.

"У 2004-му українські громадські організації створили Комітет "За чесні, справедливі вибори в Україні". Тоді ще була можливість влаштовувати пікети, мітинги на підтримку справедливих виборів, проти втручання Росії у виборчий процес. Комітет організовував групи спостерігачів за виборами в Україні, які входили до спостережних Місій Світового Конгресу Українців (СКУ). Відтоді посилився тиск російської влади на демократичні українські організації Росії," - написав Семененко.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

За його словами, російська влада пробувала підпорядкувати українські організації. На посаду керівника призначили члена Ради Федерації Василя Думу, який відразу ж почав виступати з підтримкою ініціатив "Єдиної Росії". А вже у 2012 році Верховним Судом федеральні українські громадські організації були ліквідовані.

Продовжували діяти регіональні українські організації і сам Комітет "За чесні, справедливі вибори в Україні".

"Ініціатива української влади повністю заблокувати допуск спостерігачів з Росії була не зовсім очікуваною. На перший погляд ініціатива зрозуміла – країна-агресор не повинна бути присутня в українському виборчому процесі. Це якщо обмежитись двома кольорами: білим і чорним," - додав Семененко.

Проте експерт наполягає, що причини дещо глибші у подібній забороні.

"Спостерігачі з Росії працювали у складі Місії Світового Конгресу Українців, себто спостерігачі були з Росії від СКУ, а не від Росії. Щойно ухвалений закон забороняє їм брати участь у спостереженні. Таким чином представників демократичних організацій закон ставить на один щабель з представниками російської влади," - наголосив експерт.

Він також зауважив, що не варто забувати про іміджеві втрати для України.

"Ставлення до закону з боку міжнародних організацій, інших країн неоднозначне. Не дивно, що ОБСЄ негативно поставилась до подібного закону. На питання, яку таку велику шкоду завдадуть Україні спостерігачі, які будуть весь час на виду, навряд чи знайдеться змістовна відповідь", - додав Валерій Семененко.

Крім того, ін переконаний, що Росія все ж пошле спостерігачів у складі місії ОБСЄ.

"Українці Росії можуть висловити хіба що свій жаль з приводу неможливості взяти участь у виборчому процесі. І в той же час вони сподіваються, що вибори відповідатимуть критеріям чесного, справедливого волевиявлення громадян України", - додав Семененко.

Нагадаємо, українцям показали заробітки Порошенко по 2018 рік.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Зеленського звинуватили в "незаконній агітації".

Також "Знай.uа" писав, що на Подолі в Києві поліція затримала активістів без всяких пояснень.