У правоохоронців відкрито кілька проваджень за заявою кандидата в президенти Юлії Тимошенко - вони стосуються так званих "сіток" іншого кандидата - Петра Порошенка.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Глава відомства вважає, що дієвий спосіб боротьби з такими "сітками" - закривати точки роздачі грошей.

"Таких випадків багато. З цих 74 проваджень таких історій, здається, 50. Наприклад, в офіс депутата Сергія Березенко в Чернігові співробітники цього офісу викликали поліцію, тому що до них заявилися представники преси і почали знімати, як там бабусям щось роздають. Поліція заходила, опитувала громадян, фіксувала, документувала, відкривала провадження", - розповів глава відомства.

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Він також додав, що "сітки" кандидатів у президенти багатошарові.

"Працю агітаторів не можна оплачувати. Навіть якщо це не завуальована агітація. Так, агітатор може сказати, що ніяких грошей не отримував. Деякі і стверджують, що їх робота - чисте волонтерство, але є й ті, хто на камеру зізнаються в отриманні 500 грн" , - пояснив міністр.

За його словами, поліція з подібними порушеннями боротиметься. Не кажучи вже про спроби "стимулювання" членів виборчкомів.

"Включається наступний підвид "сітки", який називається "лояльність за рахунок бюджетних коштів". Приходять, наприклад, до громадянина Трухановому і кажуть: "Громадянин Труханів, ви заклали в бюджет 200 мільйонів гривень на матеріальну допомогу? - Так. - Ось і виплачуйте за нашим списком ... І тут вже працює адмінресурс на рівні глав адміністрацій, мерів - до типового посилом "Гена / Петя / Вася, веди себе пристойно, і ми врятуємо тебе від лап НАБУ / ГПУ / НПУ. А в цей час агітатор дзвонить в "лояльну" квартиру, нагадує, чий він агітатор, пропонує написати заяву на отримання матеріальної допомоги. І так по всій країні. Ми фіксуємо подібні процеси".

Обсяг ресурсів під таку схему оцінюється до 1,5 мільярда гривень. І справа, за словами Авакова, не стільки в самій астрономічній сумі, скільки в походженні цих коштів.

"Порошенку я не соратник. Я буду забезпечувати максимально чесний процес без схем і фальсифікацій ", - резюмував Аваков.

Нагадаємо, кандидат у президенти України Володимир Зеленський продовжує користуватися підтримкою населення і має реальні шанси для того, щоб стати новим президентом країни.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що проти нього готується ряд провокацій для того, щоб дискредитувати роботу поліції під час майбутніх президентських виборів.

Також Знай.ua писав про те, що Петро Порошенко вже витратив на передвиборчу кампанію близько 70 мільйонів гривень.