Українцям показали результати незалежного розслідування, яке стосується статків кандидатів у президенти України.

вибори в Україні
вибори в Україні

Про це йдеться в розслідуванні руху Чесно, повідомляє СТРАНА.ua.

Активісти оцінили грошові статки 44 кандидатів у президенти у 2,23 мільярда гривень, 37% від цієї суми – це активи чинного президента Петра Порошенка.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Активісти проаналізували декларації претендентів на головну посаду держави за 2017 рік.

Згідно з даними, загальна сума грошових активів кандидатів сягає 2,23 млрд грн, доходів – 129,58 млн грн, найбільше з них – у Порошенко (828,18 млн) і позафракційного нардепа-мажоритарника Юрія Дерев’янка (445,49 млн грн), якого висунула партія "Воля".

За даними розслідувачів, найбільший дохід у 2017 році отримав лідер Радикальної партії Олег Ляшко. Найбільшу частку доходів - на близько 16 млн грн - склав продаж нерухомості. Порошенко заробив на 4 мільйони менше.

З-поміж жінок найзаможнішою виявилася народна депутатка Ольга Богомолець ("Блок Петра Порошенка"). Її доходи за 2017 рік сягали 8,32 млн грн, з яких значну частину вона одержала від надання в оренду власної нерухомості, зокрема й від Посольства США в Україні – за приміщення на вулиці Сікорського.

Ольга Богомолець
Ольга Богомолець

А ось лідерка ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко своїм фінансовим успіхом завдячує переважно чоловікові, констатують активісти.

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

В екс-журналістки та кандидата у президенти Юлії Литвиненко найменші статки.

За даними активістів, 13 кандидатів за підсумками 2017 року не мали достатньої кількості грошових активів і доходів, а отже, не могли внести заставу у 2,5 млн грн з власних коштів для участі у виборах.

Роман Безсмертний, наприклад, просив кошти у соцмережах, кандидат від "Свободи" Руслан Кошулинський заявив, що гроші на заставу йому дала партія, а екс-журналіст Дмитро Гнап збирав гроші краудфандингом.

Активісти також встановили, що жодних грошових активів за 2017 рік не задекларували двоє нардепів-мажоритарників – Сергій Каплін з Полтавщини, представник "Блоку Петра Порошенка", і позафракційний народний депутат Юрій Тимошенко з Івано-Франківської області.

Нагадаємо, лідер "Радикальної партії" та кандидат у президенти України Олег Ляшко ніколи не мав власного бізнесу, однак володіє статками, які важко переоцінити.

Олег Ляшко
Олег Ляшко

Як повідомляв раніше Знай.ua, партія "Батьківщина" розпочинає у Верховній Раді збір підписів за імпічмент президента та ініціює створення Тимчасової слідчої комісії, яка має розслідувати корупцію Порошенка в оборонній галузі.

Також Знай.ua писав про те, що нещодавно проти одного з кандидатів у президенти України було порушено кримінальне провадження.