Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв звернувся до уряду з пропозицією, яка дозволить регулювати ціни на газ для населення у контексті їх поступового підвищення.

Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Про це повідомляє політолог Олеся Яхно, пишуть ЗМІ.

У повідомленні йдеться, що в уряді "проскочила" новина про те, що "Нафтогаз" запропонував відмовитися від Положення про покладення спеціальних зобов'язань з продажу газу населенню та перехід до ринкового формування цін.

Глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв мотивував це тим, що зараз ціна на газ на європейському ринку нижче 8,55 за кубометр газу, і становить приблизно 8,38 за кубометр.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

газ
газ

За словами політолога, уряд закономірно відмовилося від цієї ініціативи. Гройсман мотивував це тим, що ціна на газ в 8,55 за кубометр – це верхня межа. І, якщо ціна на даний момент для промисловості нижче, то "Нафтогаз" також може продавати газ постачальникам газу за ціною нижче. Але головний аргумент такий: якщо зняти верхній обмежувач, то в разі зміни тенденцій і підвищення цін на ринку це, відповідно, призведе до підвищення цін на газ і для населення.

ціна на газ
ціна на газ

При цьому політолог утевнена, що суть не тільки в тому, коли Україна перейде до ринкового ціноутворення у сфері газу. При цьому важливі і соціально-економічні показники.

"Зрозуміло і правильно, що Коболєв говорить про необхідність ринку, МВФ, як ми знаємо, неодноразово вказував Україні на необхідність повної лібералізації ринку газу для всіх категорій споживачів. Також зрозуміло і правильно, що Гройсман враховує соціальний фактор, а також говорить про необхідність збільшення власного газовидобутку і відокремлення функцій транспортування і зберігання газу, той самий анбандлинг", -резюмує експерт.

Нагадаємо, з 1 травня, згідно з постановою про ПСО, вартість газу для українців має зрости до 9,8 тисячі гривень за тисячу кубометрів. А також може вирости до 12,3 тисячі гривень з 1 січня 2020 року. Однак, у Нафтогазі неочікувано заявили про можливість не підвищувати ціни на блакитне паливо.

Як повідомляв раніше Знай.ua, з'явилася інформація, що починаючи з квітня населення України платитиме за блакитне паливо вище ринкової ціни. Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєвповідомив ще кілька неприємних новин.

Також Знай.ua писав про те, що відомий блогер Михайло Шнайдер обурився заробітною платою Коболєва, яку йому ініціювала платити влада.