Із наближенням дати виборів розкривається усе більше схем масштабних фальсифікацій, які здатні суттєво вплинути на реальні результати волевиявлення українців.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Одну із таких схем виявили журналісти "Країна".

Як виявилося, можливий ще один спосіб масових фальсифікацій волевиявлення громадян. "Резерв" становить близько 200 тисяч голосів. Це ті люди, які померли на контрольованих територіях Донбасу.

На порталі Державного реєстру виборців журналісти знайшли живими людей, про смерть яких всім добре відомо.

Популярні новини зараз
З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

У реєстрі виборців - Гіві і Захарченко

Наприклад, до реєстру виборців включено житель Іловайська Михайло Товстих. Це командир батальйону сепаратистів "Сомалі" з позивним "Гіві", який загинув в Макіївці ще 8 лютого 2017 року.

В українському реєстрі виборців повідомляється, що виборець з ідентифікаційними даними "Гіві" – Михайла Товстих в ньому присутня.

Ще один шокуючий приклад: в реєстрі виборців також числиться загиблий екс-глава невизнаної "ДНР" Олександр Захарченко. Як відомо, він загинув 31 серпня 2018 року в Донецьку унаслідок вибуху:

Захарченко
Захарченко

Однак, згідно з даними держреєстру, виборець Олександр Захарченко з даними загиблого глави "ДНР", теж "присутній" у Державному реєстрі виборців.

Журналісти розкрили механізм фальсифікацій - жителі непідконтрольного Донбасу, які проживають там і не є переселенцями, повинні звернутися у відділення державного реєстру виборців, де вони хочуть проголосувати.

Там вони повинні оформити заяву на тимчасову зміну місця його голосування. Для цього достатньо пред'явити паспорт громадянина України.

Вибори в Україні
Вибори в Україні

Після написання такої заяви виборча адреса жителя невизнаних територій тимчасово змінюється, і у нього з'являється можливість проголосувати на підконтрольній території.

Для цього достатньо "оформити" нібито від імені такого жителя заяву і внести паспортні дані, які теж є у розпорядженні влади.

Наразі мережею вже гуляють довгі списки громадян, померлих на підконтрольних територіях, починаючи з 2014 року. Наприклад, у списку померлих в "ДНР" значиться більше 125 тисяч людей.

Нагадаємо, телеканал 1+1 цілий день транслюватием передачі із Зеленським.

Як повідомляв раніше Знай.ua, Володимир Зеленський пояснив, як буде завойовувати довіру українців.

Також Знай.ua писав про те, що Арсен Аваков запевнив, що наразі слідчі Національної поліції зараз перевіряють ситуацію щодо виявлення технічного обладнання біля офісу кандидата в президенти Володимира Зеленського.