У п'ятницю, 17 травня, спливла інформація про те, що компанія олігарха Ріната Ахметова придбала київську та одеську обленерго.

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Про це повідомляє Hromadske.UA.

"Тепер "ДТЕК" належить 35% українського енергоринку", - наголошують у повідомленні.

Антимонопольний комітет надав дозвіл компанії ТОВ "ДТЕК Нафтогаз" на придбання у групи "VS Energy" акцій "Київобленерго" і "Одесаобленерго" у розмірі, що забезпечує контроль понад 50% в обох підприємствах.

Популярні новини зараз
А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Рінат Ахметов
Рінат Ахметов

Голосування за це рішення було роздільним. Їхні прізвища стануть відомі після відповіді Комітету на запит, відзначають журналісти "Наші Гроші".

У повідомленні акцентують, що цим придбанням група Ріната Ахметова суттєво перевищив поріг 35% на ринку поставок електроенергії, що є структурною ознакою монополії на ринку.

Нагадаємо, юрист, колишній заступник генерального прокурора України соратник лідера "Руху нових сил" Давид Сакварелідзе висловився про те, як "під шумок" Закону "Про мову" були прийняті не менш резонасні рішення, які знищують конкуренцію в Україні, породжуючи монополію.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Відповідною публікацією він поділився на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Як повідомляв раніше Знай.ua, наразі група Ріната Ахметова контролює понад 80% теплової енергогенерації, понад 80% видобутку енергетичного вугілля, Бурштинський енергоострів, через який може здійснюватись, але не здійснюється імпорт в Україну дешевшої електроенергії з Європи.

електроенергія
електроенергія

Журналіст "Наші Гроші" Юрій Ніколов прокоментував скандальне рішення АМКУ.

"АМКУ більшістю голосів дозволив Ахметову опанувати Київобленерго і Одесаобленерго, отримавши в руки вже більше 35% обленерго України. Все це означає, що у Ахметова вже не просто структурні ознака монополіста на окремих ринках, якими він обзавівся при злочинному потуранні керівництва АМКУ", - відзначив журналіст.

Також Знай.ua писав про те, що через 24 дні після того, як Порошенко програв вибори, гарант почав призначати і звільняти кадри.