Президент Володимир Зеленський вирішив "взяти під контроль" Генпрокурору та уповноважив НАБУ "долучитися до роботи" Юрія Луценка.

Генпрокурор Юрій Луценко
Генпрокурор Юрій Луценко

Про це йдеться на офіційному сайті глави держави.

У повідомленні йдеться, що Зеленський доручив МЗС поінформувати Раду Європи та Організації Об'єднаних Націй про законодавчі повноваження Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) здійснювати міжнародне співробітництво і пряму комунікацію з антикорупційними органами іноземних держав.

Володимир Зеленський

Популярні новини зараз
Пенсії не буде – платитимуть "сльози": хто з українців приречений на старість у злиднях Ще встигнемо позасмагати: погода знову здивує рекордною спекою Нові правила для українців 60+: як збільшити пенсію в кілька разів Ця добавка робить каву небезпечною для здоров'я: пийте на свій ризик та страх
Показати ще

Президент зазначив, що, згідно із Законом України "Про Національне антикорупційне бюро України" та Кримінальним процесуальним кодексом, НАБУ наділене повноваженнями центрального органу з міжнародного співробітництва в розслідуванні кримінальних проваджень.

За словами Зеленського, в часи попереднього президента реалізація повноважень бюро здійснювати міжнародне співробітництво блокувалася.

"З метою виконання НАБУ згаданих повноважень прошу невідкладно повідомити депозитаріїв багатосторонніх міжнародних договорів про визнання Україною з 25 січня 2015 року НАБУ центральним органом спільно з Міністерством юстиції України та ГПУ) у сфері міжнародно-правового співробітництва у кримінальних процесах, відправивши відповідні заяви до шести визначеним міжнародним багатостороннім договорам, учасником яких є Україна", – сказано в документі.

Це означає, що НАБУ буде отримувати і ділитися інформацією з міжнародними партнерами самостійно, без відома САП і генерального прокурора.

"через відсутність політичної волі з боку колишнього Президента України та з метою перешкоджання роботі НАБУ, реалізація повноважень Бюро здійснювати міжнародне співробітництво блокувалася" - резюмують у повідомленні.

НАБУ
НАБУ

Як повідомлялося, представники МВФ зустрілися з керівництвом НАБУ.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський звернувся до народних депутатів напередодні пленарного тижня у понеділок, 27 травня.

Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Відповідну публікацію він оприлюднив на своїй сторінці у Facebook.

Зеленський закликав народних депутатів у наступні два місяці не використовувати парламентську трибуну для особистого піару, а також не перетворювати Раду майданчик для виборчих кампаній.

Як повідомляв раніше Знай.ua, у Адміністрації Володимира Зеленського прокоментували петицію про відставку глави держави, зареєстровану на його офіційному сайті.

Також Знай.ua писав про те, що учитель історії з т\с "Слуга народу", якого зіграв відомий комік Володимир Зеленський, на екранах стає президентом країни.