Конституційний суд України визнав недійсними низку положень закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг».

У справі, яку розглядали за поданням 46 народних депутатів, суд постановив, що НКРЕКП була створена незаконно, її статус та спосіб формування не відповідають Конституції.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Петро Порошенко
Петро Порошенко

НКРЕКП утворив президент Петро Порошенко своїм указом від 27.08.2014 р № 694. Пізніше – 22 вересня 2016 р – у Раді прийняли закон «ПРО НКЕРЕКП», який передбачав, що НКРЕКП є постійно діючим незалежним державним колегіальним органом, членів якого призначає і звільняє президент.

Популярні новини зараз
3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Конституційний суд вирішив, що Порошенко при утворенні НКРЕКП вийшов за рамки своїх повноважень, оскільки повноваження президента вичерпно визначені Конституцією, яка не передбачає його права утворювати такі органи.

Крім того, конституція не наділяє президента правом призначати і звільняти членів НКРЕКП.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Суд також постановив, що визначений законом статус НКРЕКП не відповідає Конституції. За своїми функціями, завданнями та повноваженнями НКРЕКП по суті є центральним органом виконавчої влади, а тому відповідно до Конституції закон повинен був визначити саме такий її статус, який передбачає входження НКРЕКП в систему органів виконавчої влади і напрямок її роботи Кабінетом Міністрів.

Нагадаємо, На Порошенка посипалися різкі звинувачення

Як раніше повідомляв "Знай.ua", Суд скасував скандальний указ Порошенка

Також "Знай.ua" писав про те, що Порошенко раптово "записався в друзі" Зеленському