Україна прийняла жорстке рішення через повернення Росії в ПАРЄ. Міністерство закордонних справ України відкликає свого постійного представника при Раді Європи Дмитра Кулебу.

Про це 25 червня повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін на воїй сторінці в Facebook.

Клімкін заявив, що рішення про повернення російської делегації в ПАРЄ "було прийнято до президентських виборів в Україні, воно дозрівало і було б прийнято при будь-якому розвитку політичної ситуації в Україні".

Міністрр подякував українській парламентській делегації. За його словами, представники України в ПАРЄ "виклалася по повній".

"Вдячний українській парламентській делегації, вони вклалися по повній. Я не збираюся підштовхувати наших парламентарів до прийняття рішень щодо формату їх участі у ПАРЄ. І політично, і емоційно в цій ситуації нам нема, чого шукати. Тому призупинення участі в ПАРЄ - цілком логічний крок. Але не назавжди, щоб не віддавати РЄ в жертву Росії і її друзям. Куди складніше, власне, з Радою Європи - це наш юридичний і людський обов'язок брати участь в його механізмах захисту прав людини. Хоча арсенал цих механізмів далеко не ідеальний, але важливий. у всьому іншому РЄ втратив нашу довіру, і відновити його буде надзвичайно складно. З лідера зусиль для захисту прав людини організація перетворилася в простого менеджера, причому такого собі. Тому відкликаємо нашого посла при РЄ для консультацій. Стратегія зрозуміла, тактика теж, але доточив разом ", - написав Клімкін.

Дмитро Кулеба

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн В Україні вводять новий вид оренди: пощастить тим, хто винаймає житло Кого не мобілізують до армії: перелік професій Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни
Показати ще

Міністр додав, що повернення російської делегації в ПАРЄ - "це, скоріше, символіка".

"Дуже неприємна, але символіка. Реальна проблема в тому, що це поштовх до створення нової нормальності у відносинах з РФ. За цю нормальність виступає добра половина, а то й більшість європейських держав і політиків. Повинні говорити з ними прямо і відверто - частка відповідальності за занепад Ради Європи лягає на них. Про наслідки для нормандського формату і мінського майданчика я вже неодноразово згадував ", - підкреслив він.


Клімкін підкреслив, що після повернення Росії до Ради Європи, організація втратила українську довіру.

"Особливо прикро, що все це сталося за французького головування в РЄ. Бути країною-засновником Нормандського формату і розгортати червону доріжку перед російськими депутатами без виконання РФ жодних з висунутих умов – це, вибачте за мою французьку, повний mauvais ton. Просто тотальний когнітивний дисонанс, який ще відгукнеться всій Європі", - зазначив міністр.

[embed]https://www.facebook.com/pavloklimkin.ua/posts/903281436685880?__xts__

Нагадаємо, ПАРЄ ухвалила ганебні рішення щодо Росії.

Як повідомляв портал Знай.ua, Зеленський блискавично відреагував на рішення Європи щодо Росії

Також Знай.ua писав, політолог пояснив повернення Росії до ПАРЄ