Як відомо, восени цього року в Україні введуть нову купюру номіналом в 1000 гривень. Разом з тим з ужитку зникнуть 1,2 і 5 копійок, а вже в 2020 році також зникнуть 25 копійок, а банкноти номіналом 1,2,5 і 10 гривень перестануть друкувати.

Про причини цих змін і про те, що може за цим послідувати, ми поговори з експертом в банківській сфері Володимиром Іллюшею.

Озирніться назад

«Звичайно, введення в обіг банкноти номіналом в 1000 гривень обумовлено високим курсом долара, який в свою чергу став таким, завдяки «розумній» політики Петра Порошенка і Валерії Гонтаревої, - вважає банкір. - Якби долар залишався по вісім гривень, то в такий купюрі не було б потреби».

Нова тисяча з'явиться 25 жовтня цього року

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами Іллюші, свого часу до 2014 року, вже подумували ввести купюру з трьома нулями, але вирішили від цього відмовитися, так як і 500 гривень досить велика купюра і при тому курсі долара - це було досить.

«Взагалі, є три негативних моменти в тому, коли вводиться нова купюра, - зазначив експерт. - По-перше, це дорогий друк, а гроші доведеться брати з бюджету. По-друге, одночасно з цим будуть йти з обігу купюри поменше і старі, а це неконтрольований процес. Був уже такий випадок в останні місяці каденції Порошенка, коли було вилучено кілька мільярдів старих грошей, і, за словами працівників НБУ, вони були утилізовані, але ніяких підтверджуючих це документів надано не було. І, по-третє, коли включається верстат, можна «в темну» надрукувати і ще грошей, що звичайно приведе до ще більшої інфляції».

У той же час, Володимир Іллюша підкреслив, що введення в обіг 1000 гривень все ж необхідно.

«В даний момент поява подібної купюри доцільна, так як при нинішньому високому курсі долара - вона стане в нагоді, - сказав він. - Можна лише «подякувати» Порошенку і Гонтаревої, тому що якщо б не вони і не їх «справи», то цього б, звичайно, не сталося».

Як повідомляв портал Знай.uа, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб почав повертати виплати вкладникам банку "Фінансова ініціатива" та ліквідував "Інтербанк".

Також портал Знай.uа писав, що ПриватБанк оскаржив рішення Окружного адмінсуду Києва про незаконність процедури націоналізації банку.