У четвер, 11 липня, відбулося засідання Верховної Ради, де провели фінальне голосування по законопроекту №3112-1 "Проект Виборчого кодексу України", який внесли 4568 правок. До цього понад годину тривали переголосування, тому що не могли набрати необхідну кількість голосів.

Про це повідомляє інформаційний портал "Знай.ua" з місця події.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій понад годину проводив повторні голосування. В результаті за Виборчий Кодекс проголосували народні депутати з партії "Батьківщина". "За" проголосували 230 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Ухвалений документ поєднує п’ять чинних законів: "Про вибори народних депутатів України", "Про вибори Президента України", "Про місцеві вибори", "Про Центральну виборчу комісію" і "Про Державний реєстр виборців". Він складається з трьох книг - загальні засади проведення всіх виборів, загальнонаціональні вибори (президентські та парламентські) та порядок проведення місцевих виборів.

Згідно з документом, парламентські вибори пропонується проводити за системою регіональних відкритих списків, а бар'єр встановити на рівні 4%. На виборах у сільські, селищні, районні, районні в містах і міських рад малих міст (до 90 тис. виборців) пропонується багатомандатна мажоритарна система, в окрузі перемагає не один кандидат, як сьогодні, а від двох до чотирьох кандидатів в залежності від кількості виборців. На виборах в обласні ради і міськради великих міст (від 90 тис. виборців) також пропонується система відкритих списків.

Верховна Рада
Верховна Рада

Ухвалений Виборчий кодекс не буде застосовуватися на позачергових парламентських виборах 21 липня 2019 року, а набуде чинності 1 грудня 2023 року і буде діяти на наступних чергових виборах.

Позачергові вибори Верховної Ради 21 липня повинні пройти чинному виборчому законодавству, яке передбачає змішану систему (225 депутатів обираються за пропорційною системою; 225-за мажоритарною), закриті партійні списки і 5-відсотковий прохідний бар'єр.

Нагадаємо, вибори до Ради за відкритими списками: українці взяли у свої руки те, на що не спромоглися депутати.

Раніше Знай.ua повідомляв, Жадан знайшов Притулі місце у новому парламенті: ведучий не тільки на сцені.

Також Знай.ua писав, прийшли відспівати Раду на прощання? Під стінами парламенту зібралися десятки священників.