Екс-міністр нагадав, що до введення формули "Роттердам+" через дефіцит вугілля в Україні відключалася електроенергія, і вивести тоді галузь з кризи дозволило встановленні економічно обґрунтованої ціни на вугілля, повідомляють "Українські новини".

"Ситуація стабілізувалася, коли ввели формулу "Роттердам+". Що це означає? Дозволяється купувати вугілля і ввозити за ціною, що склалася на біржі на вугілля. Це як би імпортна складова ось цієї ціни, імпортний паритет. Чому? Тому що купували вугілля всюди, і там, і там, і там. І для того, щоб НКРЕ сказала: ви можете купувати, і ми закладаємо ціну не вище ось цієї, середньої, яка склалася на біржі в період за 1 рік. Не за якийсь місяць, де були скачки, - середньої. Що сталося? Ось ці генеруючі компанії розуміли перспективу, вони могли закладати до фінансових планів і т.д., вони закуповували вугілля. І ми прожили один, два, три роки без якихось таких проблем з вугіллям на складах і без відключення, обмеження електроенергії", - сказав Плачков.

На його думку, нинішні дії НАБУ по так званій справі "Роттердам+" можуть привести до повернення кризової ситуації трирічної давнини, оскільки вже зараз запаси палива на складах значно менші необхідних обсягів.

"Коли зараз знову почали кошмарити через якісь міфи, які не підтверджені, цю галузь, ми прийшли до чого? Знову повертаємося на 3 роки назад. На складах, а сьогодні - серпень місяць, 800 тисяч вугілля, при тому, що має бути як мінімум 2 мільйони, мінімум 1,5, як це було в минулому і позаминулому році. І перспектив, де це вугілля купувати і як, немає", - повідомив Плачков.

Нагадаємо, раніше Іван Плачков висловив упевненість, що після перевірки реальних цін, за якими купувалося вугілля, питання з формулою "Роттердам+" закриється, і справу буде припинено.

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

Експерт Олексій Голобуцький вважає, що справа "Роттердам+" не має судової перспективи, суди раніше вже визнали формулу законною, а імпортний паритет, на якій вона заснована, є міжнародною практикою.

8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру 6 особам по так званій справі "Роттердам+".