У олігарха Ріната Ахметова можуть з'явитися проблеми - Володимир Зеленський, президент України, збирається обмежити вплив холдингу ДТЕК, який виконує роботу в енергетичній галузі, повідомляє видання Bloomberg.

Андрій Герус, представник президента, хоче знизити ціни на електроенергію. Втім, поки Рінат Ахметов заперечує наявність конфлікту.

Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Під час правління Зеленського, антикорупційним органам України вдалося з'ясувати, що основну вигоду від поставок вугілля за схемою "Роттердам +" отримував саме ДТЕК. ДТЕК є власником 75% ТЕС на території України, а на його частку припадає 80% видобутку вугілля в країні. ДТЕК здобував на власних шахтах відносно дешеве вугілля, а ось електроенергію постачав за завищеною ціною.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Рінат Ахметов надіслав електронного листа в редакцію Bloomberg і повідомив, що він сподівається, що слідство встановить всі деталі справи, і що він "упевнений у торжестві верховенства закону". Ахметов вважає, що у нього немає конфлікту з Зеленським, і що вони переслідують спільну мету. І Зеленський, і Ахметов, за його словами, хочуть бачити незалежну, євроінтегровану, сильну і демократичну Україну, в якій буде комфортно інвесторам.

"Роттердам+" Національна комісія, що здійснює державне регулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), ввела у використання в квітні 2016 року. Ціна для ТЕС встановлюється, згідно формули, на базі середньої ціни вугілля з імпортного паритету за останній рік.

Після введення "Роттердам +" зросли ціни на електроенергію. В підсумку ціна за "світло" була прив'язана до вартості вугілля на біржах в Нідерландах. Змова під час впровадження формули "Роттердам+" НАБУ почало розслідувати в березні 2017 року.

Артем Ситник, керівник НАБУ, сказав в жовтні 2018 року, що українці втратили через "Роттердам +" 15 млрд гривень.

У серпні 2019 року НАБУ в рамках розслідування кримінального провадження по справі "Роттердам+" пред'явило підозру Борису Лєсному, радникові директора "ДТЕК Східенерго", і Івану Гелюху, генеральному директору "ДТЕК Мережі". Обидва були звільнені під заставу.

Нагадаємо, раніше вступ "Роттердам+" підтримували міжнародні політичні та фінансові партнери України - експерт.

Також Знай.uа писав, що палац Ахметова під Києвом змусив українців ридати, ось куди пішли наші гроші: "Алло, Зеленський!".

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що під Києвом виник таємний "золотий палац" Ахметова, Межигір'я Януковича і поруч не стояло: рідкісні кадри.