У четвер, 5 вересня, починає свою роботу Вищий антикорупційний суд. Правосуддя у Вищому антикорупційному суді будуть здійснювати 38 суддів. 27 суддів буде власне в ВАКС, а 11 — в Апеляційній палаті ВАКС. Зарплата суддів становитиме від $6 до 12 тис. в місяць.

Такий суд займеться справами корупціонерів, які розслідувалися НАБУ і САП. Тобто, справи щодо топ-чиновників — президента, депутатів, міністрів, керівників органів влади, губернаторів, прокурорів, суддів і керівників державних підприємств.

Антикорупційний суд
Антикорупційний суд

Зокрема до кінця року можуть закрити близько 25 справ. Президент Володимир Зеленський ще 8-го липня вніс законопроєкт, який повинен зосередити суд виключно на справах топ-корупції. Якщо парламент ухвалить законопроєкт, до Вищого антикорупційного суду надійдуть справи топ-корупціонерів та НАБУ, яких є близько 200.

Президент України Володимир Зеленський
Президент України Володимир Зеленський

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

У протилежному випадку, до суду надійде понад 2000 справ з різних судових установ та поліції. Така кількість справ автоматично заблокує роботу суду. Це пов'язано з тим, що кількість відібраних суддів ніяк не зможуть розібрати й половину з них до кінця року.

Дата офіційного старту роботи суду постійно переносилася через скандали з конкурсним відбором і відсутністю приміщення. Однак у липні Фонд державного майна передав Антикорупційного приміщення суду за адресою просп. Перемоги, 41, в Києві – колишня будівля "Брокбізнесбанку".

Зазначимо, що перелік чиновників, які незабаром можуть опинитися на лаві підсудних антикорсуду, досить великий. Так, наприклад, в кінці літа ДБР початок розслідування фактів можливого недекларування екс-заступником секретаря РНБО Ігорем Гладковским понад 4,5 млн грн. Крім того, ДБР також веде справу "Роттердам+", де фігурує Дмитро Вовк. НАБУ розслідує справу проти Валерії Гонтарєвої, Бориса Філатова та інших.

Нагадаємо, Разумков забув привітати школярів з Днем знань: знайшов декого важливішого.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський розкрив ім'я головного радника, допомагає вирішувати проблеми країни: "У неї дуже твереза думка".

Також Знай.uа писав про те, що Разумков поділився враженням про перше засідання Ради: "Поспали по 3 години й готові".