У вівторок, 10 вересня, Верховна Рада прийняла закон про імпічмент президента. Підтримали всього 245 депутатів, з яких 244 з президентської партії.

У середу, 11 вересня, в медіацентрі Інформатора політичний консультант розповів, чи можливо відправити президента у відставку згідно нововведень.

Так, за словами політичного консультанта Миколи Спірідонова, українського лідера Володимира Зеленського звільнити практично неможливо. Верховна Рада створює слідчу комісію. Для цього потрібно 226 голосів. Потім ця комісія засідає і що вирішує. Туди також входять багато представників партії "Слуга народу". Після цього йде позов у Верховний і Конституційний суди, і вони повинні вбачати в діях президента небагато-немало – державну зраду. Але зазвичай Конституційний суд таких вердиктів не дає. І в самому кінці парламент повинен підтвердити цю зраду - це 338 депутатів.

"Ця законодавча ініціатива зробила максимально унеможливлюють імпічмент президента. Якщо виходити з Конституції, практично неможливо було відправити президента у відставку. Цей закон все ще більш ускладнив. І це логічно, тому що суб'єктом законодавчої ініціативи був саме чинний президент Володимир Зеленський. Наївно припускати, що з допомогою законопроекту він хоче полегшити процедуру відправки себе у відставку", — говорить Микола Спірідонов.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Також він вважає, що при прийнятті документа не була повністю дотримана процедура. Потрібно було дати депутатам можливість пару тижнів вносити поправки, а тут все було проголосовано відразу.

"І проголосовано 245 голосами. Тобто голосували тільки фракція "Слуга народу" і то не всі. Навіть представники дружньої партії "Голос" утрималися. У депутатів дуже багато питань", — вважає Спиридонов.

До того ж, за словами Миколи, зараз у Зеленського велика підтримка. І йому імпічмент у будь-якому випадку не загрожує.

"Але тут є підміна понять. Коли ми говорили про зняття недоторканності з депутатів, то там змінювався порядок їх притягнення до відповідальності. А коли ми говоримо про президента, то не прописано як його можна притягнути до відповідальності. Тільки розроблена процедура зняття з посади і все", — підкреслив Микола.

"Люди полюбили Зеленського авансом, тому що всім набрид Порошенко. Сам Зеленський поки не продемонстрував результатів в економіці та соціалці. І невдоволення може зрости до зими", — сказав Микола Спірідонов.

Нагадаємо, соратник Саакашвілі зібрав підписи за імпічмент Порошенко.

Як повідомляв портал Знай.ua, Верховна рада поспіхом ухвалила в цілому законопроект про імпічмент президента.

Також портал Знай.ua писав, що рада прийняла законопроект Зеленського про імпічмент.