Напередодні Верховна рада поспіхом прийняла в цілому законопроект про імпічмент президента. Проект, поданий Володимиром Зеленським як невідкладний, ще до розгляду викликав бурхливі дискусії в Раді.

Отже, щоб Рада змогла відправити гаранта у відставку необхідно: підписи 226 нардепів, висновки комісії і позитивний висновок Конституційного суду. Про це пише видання Сьогодні.

Раніше, в опозиції були нарікання, що документ поданий як звичайний законопроект, а не проект змін до Конституції. У "Слузі народу" пояснили, що головна мета – зробити можливим імпічмент в принципі, адже процедура відсторонення гаранта прописана в Основному законі, але неробоча через відсутність конкретики.

Володимир Зеленський

Згідно з прийнятим документом, процедуру імпічменту можуть запустити 226 нардепів, запідозривши гаранта в державній зраді або будь-якому іншому кримінальному злочині. Для розслідування передбачуваного злочину президента нардепи повинні створити тимчасову слідчу комісію з депутатів, прокурора і слідчих. І в залежності від її висновків народні обранці зможуть підтримати або не підтримати обвинувачення.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Законність претензій оцінюється Конституційний і Верховний судами, а вже після ціього імпічмент повинні підтримати в таємному голосуванні, за участі не менш як 338 депутатів. У разі провалу голосування спікер ВР зобов'язаний письмово вибачитися перед гарантом.

За цей документ у першому читанні проголосували 337 народних обранців.

Нагадаємо, раніше Рада прийняла в першому читанні закон про імпічмент

Як повідомляв портал "Знай.ua", Закон про імпічмент президента: що загрожує Зеленському

Також "Знай.ua" писав, що кадрові зміни очікуються в структурі МВС найближчим часом