Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)".

Про це свідчать дані на сайті Ради - на сторінці відповідного законопроекту №1012.

Зміщення Президента з поста в порядку імпічменту передбачено ст. 111 Конституції.

Законопроект про імпічмент детально регулює цю процедуру.

"Імпічмент є позасудовим конституційним процесом, за змістом якого Верховна Рада України в разі вчинення державної зради або іншого злочину Президентом України може достроково припинити його повноваження, змістивши з посади", - сказано в ньому.

Подробиці процедури імпіменту президента

Ініціювати імпічмент можуть не менше 226 депутатів, підписи яких забороняється відкликати з вистави.

За включення цього питання до порядку денного сесії повинні проголосувати не менше 226 депутатів.

Для проведення розслідування протягом 30 днів створюється спеціальна парламентська тимчасова слідча комісія.

У неї входять депутати від усіх фракцій і груп, представлені пропорційно їх кількості, а також спецпрокурор і спецслідчих.

У керівництві комісії повинні бути члени різних фракцій і груп.

Кандидатуру спецпрокурора вносять ініціатори, слідчих - фракції і групи.

Ці посади можуть зайняти особи зі стажем роботи не менше 10 років на посаді прокурора або слідчого.

При цьому на зазначені посади можуть бути обрані і самі депутати, в разі якщо у них не буде конфлікту інтересів.

Комісія розслідує факт і обставини вчинення злочину, перевіряє обгрунтованість і повноту доказів і в шестимісячний термін готує пропозиції щодо проекту постанови про звинувачення Президента.

Проект постанови приймається таємним голосуванням окремо за кожен пункт звинувачення, які повинні набрати по більше 300 голосів.

У разі прийняття проекту Рада надсилає його до Конституційного і Верховного судів, які повинні перевірити дотримання конституційної процедури і наявність ознак злочину в діях, в яких звинувачується Президент.

При негативних висновках КС Рада повинна усунути порушення, в тому числі при необхідності провести додаткове розслідування.

При негативних висновках Верховного суду парламент повинен припинити процедуру імпічменту.

У разі позитивних висновків судів проект постанови про усунення Президента з поста в порядку імпічменту приймається не менш як 338 голосами.

Якщо парламент не прийме постанову, то голова Ради від імені парламенту повинен принести вибачення Президенту.

Якщо Рада достроково припиняє повноваження Президента в зв'язку зі зміщенням його з поста в порядку імпічменту, то до обрання нового глави держави його повноваження виконує голова парламенту.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Нагадаємо, в українському парламенті, у середу, 18 вересня, більшість провалила голосування за скасування проекту "Закону про імпічмент".

Як повідомляв портал Знай.ua, політичний консультант розповів, чи можливо відправити президента у відставку згідно нововведень.

Також Знай.ua писав, Рада прийняла законопроект Зеленського про імпічмент.