Одна з впливових підлітків світу Грета Тунберг виступила на Генасамблеї ООН. У соціальних мережах на неї обвалилася гора ненависті — юну активістку просто-напросто не сприймають всерйоз через вік, міміку і погляди.

Ще в минулому році Тунберг влаштувала страйк і перестала ходити до школи по п'ятницях. Вона вимагала у політиків виконання Паризької угоди по клімату. Після цього підлітки зі всього світу вирішили приєднатися до акції "П'ятниці заради майбутнього". Тунберг висунули на Нобелівську премію миру. У серпні цього року шведська школярка вирушила до Нью-Йорка, щоб виступити на саміті ООН.

У понеділок, 23 вересня, Тунберг звинуватила світових лідерів у тому, що вони підвели майбутнє покоління. Школярка зазначила, що існування глобального потепління обґрунтували ще 30 років тому, але Генеральна Асамблея все ще не вжила серйозних заходів.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Мене не повинно бути тут. Я повинна бути в школі на іншому кінці океану. Але ви звертаєтеся до нас, молоді, за надією. Як ви смієте? Ви вкрали мої мрії і дитинство з допомогою своїх порожніх слів. І це мені ще пощастило. Люди страждають. Люди вмирають. Цілі екосистеми руйнуються. Ми опинилися перед початком масового вимирання. А все, про що ви можете говорити, — це гроші і казки про нескінченному економічному зростанні. Як ви смієте?", - заявила Тунбург в ООН.

Після виступу школярка разом з 15 підлітками з 12 різних країн подала скаргу до Комітету ООН з прав дитини, звинувативши Німеччину, Францію, Бразилію, Аргентину і Туреччину. Вони вважають, що ці держави зробили мало для боротьби зі змінами клімату, чим і порушили Конвенцію про права дитини.

Після саміту в соціальних мережах набрала популярність гифка, на якій Тунберг загрозливо дивиться на що проходить повз президента США Дональда Трампа.

"Знайдіть кого-небудь, хто подивиться на вашого найлютішого ворога також, як Грета Тунберг дивиться на Трампа", - підписали кадр в мережі.

Трамп швидко відреагував на виступ дівчини. Він назвав школярку "щасливою дівчинкою", яка прагне до "прекрасного майбутнього".

"Вона виглядає як дуже щаслива юна дівчина, з нетерпінням чекає світлого і прекрасного майбутнього. Приємно подивитися!", - написав глава держави.

У мережі запідозрили, що Трамп таким чином вирішив познущатися над активісткою.

"Головнокомандувач по троллингу", - пишуть в мережі.

"Уявіть як це: тролити 16-річну дівчинку з синдромом Аспергера, тому що ти розсердився на її відчайдушні спроби врятувати планету", - написали у соцмережі.

Слід зазначити, що багато хто погоджуються з Трампом. Активістку звинувачують у пропаганді "радикальних поглядів на екологічну ситуацію і називають її "політичним пішаком". Деякі навіть вважають її жертвою жорстокого поводження з дітьми.

"Медіа використовує Грету Тунберг як політичну пішака, щоб просувати свою радикальну політику про зміну клімату. Це НЕ про навколишнє середовище, про це знищення капіталізму і прийняття соціалізму. Трамп правильно зробив, що познущався над цією ідіотською промовою в забавній манері", - написав Раян Сааведра.

"Одного разу Грета Тунберг зрозуміє, що вона жертва жорстокого поводження, а не зміни клімату. Відео з нею мені дійсно здається сумною. Ліві пробивають нове дно з цим кричущим прикладом експлуатації дітей", - пише Кендіс Оуенс.

Інша причина критики Тунберг – її вік.

"Не можу уявити, щоб в 81-му році 16-річний я читав лекції своїм батькам, вчителям, адміністрації Рейгана, більшості в Конгресі, Генеральної Асамблеї ООН, лідерам інших країн або БУДЬ-якій дорослій про те, що вони "все ще недостатньо дорослі"", - пишуть в мережі.

"Нам потрібно на національному рівні поговорити про зростаючу проблему зарозумілих шведських підлітків", - пише Бен Доменек.

Активістка живе з синдромом Аспергера. Але вона не вважає свій діагноз проблемою.

До того ж, діагноз активістки використовують як аргумент на телебаченні. Консервативний письменник Майкл Ноулз в прямому ефірі Fox News назвав школярку "психічно хворим шведським дитиною, якого експлуатують її батьки і міжнародне співтовариство лівих". Однак після канал вибачився.

"Головне, щоб з дівчинкою було все нормально, щоб вона не переживала емоційних перевантажень, щоб крихкий дитячий організм це все переніс", - висловив занепокоєння Дмитро Пєсков.

Також він упевнений, що "дівчинці просто потрібно пояснити, що багато країн роблять дуже багато". При цьому прес-секретар президента РФ погодився, що "питання стоїть гостро".

Школярку часто звинувачують у лицемірстві. Її поїздка з Європи в Америку на яхті піддалася критиці, оскільки екіпаж все одно використовував авіаперельоти.

Користувач @noliquid навіть запустив тред "претензій до Грете Тунберг", де описав, як Швеція порушує правила по переробці відходів і псує екологію і в інших країнах.

Ще консервативний політичний коментатор Дінеш Д'суза порівняв образ активістки з нацистською пропагандою 1930-х років.

"Дітей — особливо нордичних білих дівчаток з кісками і червоними щоками — часто використовують у нацистській пропаганді. Старий прийом Геббельса! Здається, що сьогоднішні прогресивні ліві переймають способи у ранніх лівих 1930-х років", - заявив він.

Багато американські політики і знаменитості стали на бік Тунберг.

"У 16-річної Грети Тунберг більше відваги і моральної ясності про зміну клімату, ніж у всього кабінету, повного світових лідерів. Наука дає чітку відповідь. Її лють з'ясовна. Якщо ми зараз не захистимо нашу планету, наслідки будуть жахливими", - сказав Адам Шифф.

"Подивіться кожну секунду цієї мови. Грета Тунберг — це втілення мужності. Спасибі за правдиві слова владі", - заявив Кірстен Гиллибренд.

"Спасибі, Грета Тунберг, за те, що дала нам по обличчю, об'єднала твоє покоління і показала те, що ми повинні бути і так знати і робити, щоб врятувати найважливіше. Зрештою, у нас є тільки одна планета", - подякувала Пріянка Чопра.

Також багато хто не погоджуються з аргументами проти активістки, вважаючи, що і в 16 років, і з синдромом Аспергера школярка може успішно займатися захистом планети.

Нагадаємо, що зібрано шість головних тем, які визначають порядок україно-американських відносин.

Як повідомляв портал Знай.ua, Трамп відправить ще близько тисячі військових на територію Польщі.

Також портал Знай.ua писав, що 10 людям Путіна закрили шлях до Генасамблеї ООН.