Президент України Володимир Зеленський зустрівся з президентом США Дональдом Трампом. Їхні переговори тривали близько години, після чого глави держав дали спільний брифінг і відповіли на питання журналістів. Пресу в основному цікавили деталі липневої телефонної розмови Трампа і Зеленського.

В інтернет виданні Хвиля пояснили в дрібницях основні тезиси розмови українського та американського президентів. Нижче приведено 5 основних висновків про переговори.

Зустріч Зеленського з Трампом

Висновок №1. Президент США дійсно просив Зеленського розслідувати справу Байдена

Згідно опублікованої стенограми прохання Трампа про розслідування дійсно мало місце. Дане питання американський президент підняв після того, як Зеленський заговорив про збільшення закупівлі американських озброєнь. Більше того, Зеленський навіть гарантував ретельне розслідування.

Висновок №2. "Прохання" Трампа набагато глибше і небезпечніше, ніж здається на перший погляд

Окрім горезвісної справи Байдена, Трамп ще й заговорив про злом серверів Демократичної партії в 2016 році, розслідуванням якого займалася компанія "Crowdstrike". Є підозри, що за компанією стоїть хтось із українських великих бізнесменів. Таким чином, Україну хочуть втягнути ще й в справи 2016 року, які дійсно почалися з неї та публікації компроматів на Пола Манафорта.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Володимир Зеленський

Висновок №3. Стенограма телефонної розмови - це дипломатичний удар більше по Зеленському, ніж по Трампу

Опублікована стенограма не дозволяє безпосередньо звинувачувати Дональда Трампа в скоєнні будь-яких злочинів. Тон Трампа, вибір ним фраз і контекст не дають чіткої відповіді, чи мало в розмові місце прохання "надати послугу" з тиском на Зеленського і спробою домовитися.

Але підтакування Зеленського щодо Меркель і Макрона залишає неоднозначні почуття. Критика на їхню адресу напередодні зустрічі "нормандської четвірки" не зіграє на руку Зеленському. Україна залежить від інтересів тієї ж Європи, оскільки врегулювання на Донбасі знаходиться в руках Франції, Німеччини і Росії.

Зустріч Зеленського з Трампом

Висновок №4. США не проявили особливої ​​зацікавленості в ситуації з Донбасу і Криму

Дональд Трамп на брифінгу зробив кілька досить дивних заяв. Найперше, він практично не говорив про конфлікт України з Росією. Також Трамп прямо заявив Володимиру Зеленському, щоб той зустрівся з Володимиром Путіним і вирішував свої питання з ним.

Висновок №5. Україна стане передвісником краху і Дональда Трамп, і Джо Байдена

Ефект від "телефонного скандалу" вже почав проявлятися – опустилися рейтинги Дональда Трампа та Джо Байдена. Навряд чи ситуація завершиться відставкою Трампа, але робитиме все більш токсичним його оточення, відлякуючи все більше людей в адміністрації.

Нагадаємо, раніше Зеленський обговорив з Меркель "Нормандський формат"

Як повідомляв портал "Знай.ua", Зеленський виступив на 74-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН

Також "Знай.ua" писав, що Зеленський відповів на закиди про Рябошапку і Байдена