Віктор Шокін, екс-генпрокурор України, дав свідчення у справі екс-віце-президента США Джо Байдена, які стали публічними.

Шокін повідомив, що Петро Порошенко, який на момент подій був президентом України, змусив Шокіна написати заяву на звільнення. Порошенко пояснював це тим, що на нього чинив тиск Джо Байден. Нібито, екс-віце-прем'єр США погрожував тим, що Україні не передадуть 1 млрд субсидій до того, поки Шокін не буде звільнений про це передає видавництво "Хвиля".

Шокін додав, що Порошенко добре відгукувався про його роботу після звільнення, публічно розповідав, що Шокін прекрасно справлявся на своїй посаді - провів реформи в прокуратурі і сформував спецвідділ по боротьбі з корупцією.

Шокін уточнив, що офіційна версія його виходу з ГПУ - недостатній рівень довіри громадськості. Однак, ні серед українців, ні серед американських чиновників недовіру Шокіну ніколи не висловлювали.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Реальною ж причиною звільнення, зі слів Шокіна, було те, що він почав розслідування у справі про корупцію в компанії Burisma Holdings. Компанія займалася виробництвом природного газу на території України, і одним з членів Ради директорів був ніхто інший як Хантер Байден, син Джо Байдена. Білий дім чинив тиск на Шокіна, щоб він припинив розслідування.

Мабуть, і сам Джо Байден підтримував Burisma Holdings, як припускає Шокін. Якби розслідування продовжилося, то воно могло б вилитися в неминучий світовий скандал і сильно позначився на репутації Джо Байдена.

Шокін також розповів, що Порошенко багато разів просив його припинити розслідування справи про Burisma Holdings, але Шокін був не згоден на такий крок і прийняв рішення піти з поста ГПУ. Шокін визнає, що звільнився він під тиском Порошенко, на якого впливав Джо Байден.

Нагадаємо, раніше адвокат Трампа Джуліані розповів про "особисті інтереси" в Україні: причому тут Байден.

Також Знай.Uа писав, що Зеленський і Трамп провели скандальну бесіду: опубліковано повний текст.

Ще Портал Знай.Uа повідомляв, що в мережі опублікували переклад тексту гучного доносу на Трампа: чи був тиск на Зеленського.