Цими днями у Верховній Раді в першому читанні ухвалили законопроект про викривачів корупції. Як відзначається, документ передбачає отримання грошей за викриття корупційних злочинів. Більш детально про закон розповіла викривач корупції Ганна Соломатіна.

Нагадаємо, що ще у 2017 році Соломатіна очолювала департамент фінансового контролю в НАЗК. Однак, її звільнили, коли вона розповіла на загал, що перевірки електронних декларацій топ-чиновників фальсифікуються. І робилося це завідома Адміністрації Президента Порошенка. Наразі судові процеси тривають, а жінку офіційно визнали викривачкою корупції.

Ганна Соломатіна

Зі слів Соломатіної, за допомогою цього закону на викритті топ-корупціонерів можна буде заробити - до 10% від завданих збитків. Максимальна сума винагороди викривачу – до 12,5 мільйонів.

Однак, викривачем корупції може бути лише людина, яка працює на підприємстві чи надає йому послуги та має доступ до внутрішньої інформації.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

"Викривач – це людина зсередини, інсайдер, який насправді має унікальну інформацію. І ця унікальна інформація, надана слідству, фактично дає перемогу", – додав народний депутат фракції "Голос" Ярослав Юрчишин.

Ярослав Юрчишин

Окрім цього, планується, що для забезпечення анонімності, на великих підприємствах працюватиме спеціальна людина, якій через захищені канали зв'язку можна буде передати інформацію.

Опісля, уповноважений має провести розслідування. Якщо факти корупції підтвердяться, то передати докази до правоохоронних органів. Але якщо документи засекречені державною таємницею, то за її розголошення викривачу загрожуватиме кримінальна відповідальність.

Чим важливі викривачі корупції – вони бережуть наші з вами кошти. Вони бережуть наше з вами здоров'я. Це ті люди, яким не байдуже", – підкреслив нардеп.

Нині ж більшість спірних моментів в профільному комітеті збираються виправити перед голосування.

Нагадаємо, що Кабмін здійснив зміни у кадровому складі. На офіційному сайті оголосили, кого звільнили, а кого призначили на крісло.

Як повідомляв портал Знай.uа, розмитнення "євроблях" озолотило держбюджет України: в рази більше від запланованого.

Також портал Знай.uа писав, які надасть послуги "держава в смартфоні" Володимира Зеленського.