Сьогодні, 1 жовтня, на Сайті президента України Володимира Зеленського з'явився затверджений указ №722/2019: "Про цілі сталого розвитку України в період до 2030 р.".

Президент написав у своєму указі, що з допомогою цього плану на найближче десятиліття він хоче домогтися максимальної реалізації свободн громадян України і тих прав, які їм надані Конституцією держави, як передає портал "Хвиля".

Цілі розвитку Зеленський формулював на основі резолюції № 70/1 Генасамблєї ООН, який оприлюднили 25 вересня 2015 року. У підсумку, список вийшов таким:

  1. подолання бідності;
  2. подолання голоду, досягнення продовольчої безпеки, поліпшення харчування і сприяння сталому розвитку сільського господарства;
  3. забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці;
  4. забезпечення всеохоплюючої і справедливої якісної освіти та заохочення можливості навчання впродовж усього життя для всіх;
  5. забезпечення гендерної рівності, розширення прав і можливостей усіх жінок та дівчат;
  6. забезпечення доступності та сталого управління водними ресурсами та санітарією;
  7. забезпечення доступу до недорогих, надійних, стійких і сучасних джерел енергії для всіх;
  8. сприяння поступальному, всеохоплюючому та сталому економічному зростанню, повній і продуктивній зайнятості та гідній праці для всіх;
  9. створення стійкої інфраструктури, сприяння всеохоплюючій і сталій індустріалізації та інноваціям;
  10. скорочення нерівності;
  11. забезпечення відкритості, безпеки, життєстійкості й екологічної стійкості міст, інших населених пунктів;
  12. забезпечення переходу до раціональних моделей споживання і виробництва;
  13. вжиття невідкладних заходів щодо боротьби зі зміною клімату та її наслідками;
  14. збереження та раціональне використання океанів, морів і морських ресурсів в інтересах сталого розвитку;
  15. захист та відновлення екосистем суші та сприяння їх раціональному використанню, раціональне лісокористування, боротьба з опустелюванням, припинення і повернення назад (розвертання) процесу деградації земель та зупинка процесу втрати біорізноманіття;
  16. сприяння побудові миролюбного и відкритого суспільства в інтересах сталого розвитку, забезпечення доступу до правосуддя для всіх і створення ефективних, підзвітних та заснованих на широкій участі інституцій на всіх рівнях;
  17. зміцнення засобів здійснення й активізація роботи в рамках глобального партнерства в інтересах сталого розвитку.

Цілі, які визначив президент України, повинні виконувати роль орієнтовного напрямку для проектних та прогнозних документів і правових актів, які затверджуються у всіх урядових органах держави. Під час формування документації необхідно звертати увагу на пункти указу і стежити за тим, щоб кінцевий документ був з ними узгоджений і був спрямований на розвиток країни в установленому курсі. Зеленський також зазначив в указі, що необхідно грамотно поєднувати в Україні економічний, екологічний і соціальний вимір розвитку.

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще

Далі в своєму указі Зеленський дав розпорядження Кабміну. Протягом 2 місяців урядовому органу необхідно проаналізувати вже наявні програмні та проектні документи на те, щоб вони відповідали нововведеному указу. Якщо будуть якісь розбіжності або деталі, які суперечать положенням указу, їх потрібно переробити або зовсім усунути. Президент доручив Кабінету міністрів задіяти в аналізі "вчених, експертів і представників громадських об'єднань".

Зеленський зобов'язав Кабмін протягом двох місяць проаналізувати програмні та проектні документи, враховуючи указ, і усунути невідповідності, якщо вони знайдуться. Президент уточнив, що необхідно залучати до аналізу "вчених, експертів, представників громадських об'єднань".

Згідно з новим указом Володимира Зеленського, у Кабінету міністрів буде ще таке зобов'язання - потрібно організувати і ввести в дію систему моніторингу здійснення Цілей сталого розвитку. Саме цей державний відділ буде стежити за тим, щоб указ чесно виконувався. Результати звіту потрібно буде представляти народові щорічно до 1 березня включно, як розпорядився Зеленський.

Останнім дорученням для Кабміну стала сфера науки. Зеленський хоче, щоб діячам наукового середовища в Україні рекомендували враховувати пункти указу розвитку України під час того, як вони будуть вибирати напрямок, в якому збираються здійснити наукові дослідження. Це стосується НАН України, а також Національних академій аграрних, медичних, педагогічних і правових наук, а також Національної академії мистецтв.

Нагадаємо, раніше Зеленський з першою леді поспілкувався з опікунами і усиновителями: "Робите велику справу".

Також Знай.uа писав, що Том Круз зустрівся із Зеленським: українців чекає сюрприз від культового актора, відео.

Ще Портал Знай.uа повідомляв, що у Зеленського знайшли спосіб збагатити Україну, корупціонери допоможуть: "Вони бережуть наші гроші".