«Потрібно пройти перевірку на поліграфі». Останні кілька днів в українському політикумі тільки про це і говорять. У середу на собі це відчув член фракції «Слуга Народу» Олександр Дубинський, сьогодні ж цю процедуру пройшла його колега Ольга Василевська-Смалюк і планує пройти голова фракції Давид Арахамія. Давайте розберемося, звідки ж виник такий інтерес до детектора брехні у соратників Володимира Зеленського.

Що трапилося

Все почалося ще минулого тижня, коли під час засідання Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики депутати правлячої фракції провалили голосування по законопроекту про ліквідацію фірм-посередників, оцінювачів, які заробляють на операціях продажу-купівлі нерухомості.

«Щоб зрозуміло було читачам поясню просто, ми хотіли прибрати з цього законопроекту і електронні майданчики, через які формувалася вартість оцінки (саме з цими майданчиками нібито пов'язують нардепа Антона Яценко - авт.), а також прибрати і оцінювачів, - розповів нам один з депутатів , який займався цим питанням. - Але тоді залишалася одна платформа - система держзакупівель prozorro, яка має відсоток з усіх проведених операцій. Тим самим вона стала б монополістом, і ми запропонували прибрати і її».

Робоча група, яка була створена, щоб розібратися в цьому питанні, взяла собі тиждень, щоб прийти до якогось висновку, але законопроект був поставлений вже в минулу п'ятницю, тому не знайшов підтримки у членів Комітету від фракції «Слуга Народу».

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Після цього на них відразу посипалися звинувачення в корупції, а екс-віце-прем'єр-міністр Павло Розенко на своїй сторінці в соцмережі заявив, що нардепи могли отримати по 30 тисяч доларів за голоси "проти" цієї ініціативи.

Поліграф-шоу

Після того, як це стало надбанням громадськості, з'явилася вимога, щоб депутати, які є членами фінансового Комітету, пройшли детектор брехні. Ось тут і почалося справжнє шоу, коли в прямому ефірі спочатку поліграф проходив Олександр Дубинський, а потім і Ольга Василевська-Смалюк.

Висновок експерта - депутатка грошей не брала

Все говорить про те, що всередині пропрезидентської фракції не все так гладко, ми вирішили дізнатися і у інших народних депутатів, як вони ставляться до даної ініціативи і що думають з цього приводу.

«Мене запитують, як я ставлюся до "поліграф-шоу". Власне, відповідь у самому питанні. До шоу треба ставитися, як до шоу, - розповів нам член фракції «Слуга Народу» Сергій Литвиненко. - А якщо ми говоримо про серйозні речі, то треба розуміти, що я особисто, думаю, і мої колеги по фракції, не боїмося правди. Але встановлювати істину в останній інстанції на обладнанні, яке є напівлегальним, неофіційним - виглядає дивним, погодьтеся».

На його думку, влаштовувати шоу з дуже серйозних питань - це лише зашкодить справі.

«Але головне, що я хочу сказати: я - за правду, за встановлення істини. Але методи повинні бути повністю законними. Це як докази в суді, зібрані незаконним способом. Вони ж не можуть бути прийняті. А її величність - правда - має торжествувати», - резюмував він.

Також з'явилися нардепи, які з власної ініціативи вирішили пройти поліграф.

«Я була експертом в робочій групі, яка займалася цим питанням, - сказала нам член пропрезидентської фракції Ольга Савченко. - Тому наша думка могло вплинути на рішення членів Комітету. Я вирішила теж пройти поліграф і ще кілька моїх колег».

Також вона зазначила, що плутанина почалася через нерозуміння, яке переросло в такий грандіозний скандал.

Це не могло не вплинути і на мікроклімат всередині самої фракції, що нам і підтвердила колега Савченко Тетяна Циба.

«Я вважаю, що це «хвороби росту». Це природний процес, якого нікому не вдасться уникнути. Атмосфера така ж, як при хворобі. Всім всередині очевидна криза, але в той же час, є розуміння і бажання її подолати і вийти оновленими, але монолітними», - сказала вона.

Тетяна впевнена, що фракція після подібних подій стане тільки сильнішою

Відволікання уваги

У той же час у депутатів, які не належать до більшості, є інша версія того, що відбувається.

«Мені здається, що це черговий виток відволікання уваги від більш важливих проблем, - сказала нам член депутатської групи «За майбутнє» Лариса Білозір. - У той час, коли нам потрібно працювати над змінами до проекту бюджету країни на наступний рік, вирішувати питання, про які нам сигналізують наші виборці, обговорювати захист позицій держави в питаннях отримання світу, ми знову перетворюємо політику в шоу».

Лариса Білозір вважає, що в країні є речі важливіші, ніж поліграф шоу

За її словами, в США і більшості європейських країн результати поліграфічного тесту не приймаються в кримінальному суді як доказ.

«Сама теорія, покладена в основу поліграфа, є хибною. Адже реакція організму людини необов'язково пов'язана з наданням неправдивої інформації або навпаки. Тому давайте концентруватися на важливих речах», - резюмувала вона.

Нагадаємо, прес-секретар "Слуги народу" розповіла головні інсайди: що відбувається всередині фракції Зеленського.

Як повідомляв портал Знай.uа, у "Слузі народу" Зеленського планують скасувати закон про люстрацію: законопроєкт вже зареєстрований.

Також портал Знай.uа писав, що Зеленський скасує монополію на спирт в Україні: кому і коли дозволять виробництво.