Верховна Рада України проголосувала за повернення в Кримінальний кодекс статті, яка передбачає покарання за незаконне збагачення.

За відповідний законопроєкт №1031 у четвер, 31 жовтня, проголосували 259 нардепів.

"Що пропонує цей законопроект до другого читання? Відповідальність за незаконне збагачення пропонується встановити у разі, якщо набуті чиновником активи більше ніж на 6,5 млн грн. перевищують його законні доходи", - розповіла Анастасія Красносільська, яка представляла законопроект.

У першому читанні законопроект ухвалили 11 вересня.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

В остаточній версії закону з'явилося два важливі нововведення. У проекті до першого читання для корупціонерів прописували тюремний строк із конфіскацією та заборону займати державні посади протягом 3 років.

Але в підсумковому варіанті з'явилася норма ще і про внесення змін до Цивільно-процесуального кодексу про так званої "цивільної конфіскації". По цій статті підуть чиновники і депутати, у яких виявлять незаконних активів більш ніж на 500 прожиткових мінімумів, тобто, приблизно на мільйон гривень. І, якщо не можуть підтвердити джерела, - ризикують залишитися без майна.

26 лютого 2019 року Конституційний Суд визнав ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення) такою, що не відповідає Основному закону, і скасував її. У рішенні йдеться, що вона не узгоджена з конституційним принципом презумпції невинуватості та з конституційним приписом про неприпустимість притягнення особи до відповідальності за відмову давати свідчення або пояснення щодо себе, членів сім'ї чи близьких родичів (ст. 62 і 63 Конституції). Після цього в парламенті зареєстрували кілька законопроєктів про відповідальність за незаконне збагачення.

Нагадаємо, Світовий банк та ЄБРР виділять Україні $300 млн: Гончарук повідомив про підписання угоди в Брюсселі.

Як повідомляв портал Знай.uа, Зеленський заявив про економічний прорив України: "Зупинятися не збираємося".

Також портал Знай.uа писав, що нардеп від "Слуги народу" розплакалася на засіданні Верховної Ради: "Якесь знущання".