Цими днями на території окупованого Донбасу було проведено масштабне соціологічне опитування, яке відповіло на кілька важливих запитань, Відповідне посилання на дослідження опублікував український політолог Юрій Романенко та підписав його так:

"!Друзі, Інститут Майбутнього організував нове дослідження в ОРДЛО. Ось вам картина маслом"

Скриншот Романенка
Скриншот Романенка

Відтак, в опитуванні прийняло 1 606 людей у так званих ДНР і ЛНР: жителі Донецька, Макіївки, Іловайська, Єнакієве, Луганська, Алчевська, Антрацита та Ровеньок. А також ще 29 міст і містечок окупованого Донбасу. Як відзначається, дослідження проводилося face-to-face з 7 по 31 жовтня 2019 року.

Одним із важливих питань, які задавали жителям окупованих територія, було те, ким же вони себе вважають: росіянами чи українцями.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Відтак, серед опитаних більше 42% ніколи не думали отримати російське громадянство. 34,2 % людей визнали, що хочуть паспорт Росії, 14,8% думають про російське громадянство, а 7,4% вже його отримали.

Близько 57,8% опитаних хочуть зберегти український паспорт і вважають себе громадянами України. Однак, близько 34,8% вже мають паспорти невизнаних "ДНР" і "ЛНР". Близько 6,8% вважають себе громадянами Росії. Щодо мови, то 90% респондентів говорять вдома російською мовою. При цьому більше половини з них - 55,4% - вважають себе українцями за національністю, і практично стільки ж - за громадянством.

Статистика, фото - ZN.UA
Статистика, фото - ZN.UA

Також запитали у мешканців Окупованих території, кого вони вважають своїм авторитетом. І слід зауважити, що у трійку найавторитетніших увійшов: Володимир Путні, російський журналіст Володимир Соловйов та Ольга Скабєєва.

Щодо президента України Володимира Зеленського, то він не дуже авторитетний в окупованих територіях, адже займає всього 17 місце в рейтингу. Однак, в цілому про Володимира Зеленського дуже хорошої або хорошої думки.

Статистика, фото - ZN.UA
Статистика, фото - ZN.UA

Загальний показник тих, хто "дуже хорошої думки" про Зеленського, — 1,9% (серед тих, хто дивиться українське ТБ, — 3,3%; серед тих, хто не дивиться, — 1,3%). "Швидше хорошої думки" — 17,2% (18,6 і 16,8% відповідно). "Швидше поганої думки" — 49,6% (54,3 і 47,8% відповідно). "Дуже поганої думки" про Зеленського — 29,3% опитаних (23,2 і 31,8% відповідно).

Також запитали у мешканців Донецька, чи здатен президент України принести мир у регіон? Відтак, 1,7% респондентів вважають "дуже ймовірним" той факт, що Володимир Олександрович принесе мир у регіон. 12,5% думають, що це "ймовірно". На сьогодні не пов'язують із Зеленським сподівань на мир у регіоні 59%. А 26,5% категорично відмовляють українському президентові в цій потенції.

Статистика, фото - ZN.UA
Статистика, фото - ZN.UA

Приблизно так само розподілилися думки тих, хто оцінює, здатність очільника держави провести переговори з Росією. 2,4 і 12,4% вважають, що Володимир Зеленський "дуже ймовірно" і "швидше ймовірно" "успішно проведе переговори з Росією". 61,3% у цьому сильно сумніваються. А 23,8% вважають успіх у переговорах з Путіним "дуже малоймовірним".

Щодо майбутнього, то більшість жителів окупованих територій налаштовані оптимістично: 34% впевнені в поліпшенні економічної ситуації. Але 35,4% говорять про поліпшення в разі інтеграції в РФ. І лише 3,5% респондентів розповіли про можливе поліпшення після повернення в Україну.

Нагадаємо, що в Офісі президента пройшло засідання робочої групи з питань зниклих без вести на Донбасі

Як повідомляв портал Знай.ua, на просторах мережі з'явилося відео з главою української держави Володимиром Зеленським, яке було знято під час його тренування в спортивному залі.

Також портал Знай.ua писав, що президент України Володимир Зеленський виступив на Київському економічному форумі розповів про головне капіталі нашої країни.