Цими днями стало відомо, що найбагатший українець Ріната Ахметов закриває власну мережу магазинів Брусничка. А сталося це через те, що компанія "потопає" у боргах, пише НВ.

Відзначимо, що ще у 2007 році Рінат Ахметов вирішив інвестувати кошти в ТОВ Український рітейл. Тоді компанія відкрила свої перші магазини в Донецьку, після чого почала виходити в інші регіони країни. Мережа розвивалася швидкими темпами і вже в 2014 році, налічувала 135 магазинів.

Відтак, проблеми у Ахметова розпочалися після початку воєнних дій на сході країни.

"У мережі були дуже хороші магазини і власні приміщення на територіях, які зараз не підконтрольні Україні. Вже, з моменту початку воєнного конфлікту на Донбасі Український рітейл позбувся 53 магазинів, що залишилися на непідконтрольній території. Це були найбільші магазини в мережі Брусничка, приносили 80% всього прибутку", — говорить директор GT Partners Ukraine Ігор Гугля.

Після цього компанія намагалася наступні п’ять років робити все можливе, аби зберегти розвиток бізнесу, однак не вдало.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

Брусничка, фото - Первая полоса BTW.BY
Брусничка, фото - Первая полоса BTW.BY

"Наслідки втрати ключових активів на Донбасі виявилися критичними для бізнесу і не залишили вибору менеджменту Українського рітейлу, в результаті чого було прийнято рішення про вихід компанії з ринку", — уточнює він.

Зауважимо, що такий спосіб покинути ринок для Ріната Ахметова може закінчитися досить болюче, адже компанія має боргів на сотні мільйони. Відтак, загальна заборгованість становить 1,098 млрд грн: близько 186 млн грн для банків та 6,5 млн грн співробітникам. Але найбільший борг, в розмірі 652 млн грн у ритейлера перед постачальниками. Підкреслюється, що навіть активів компанії не вистачить, щоб розрахуватися з усіма боргами: вартість Українського рітейлу становить близько 223 млн грн, а розмір дебіторської заборгованості — близько 34 млн грн.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що Зеленський не збирається давати спуску Ахметову.

Як повідомляв портал "Знай.uа", з Дніпра зникнуть супермаркети скандального олігарха Ахметова.

Також "Знай.uа" писав, що палац Ахметова під Києвом змусив українців ридати, ось куди пішли наші гроші.