Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики запропонував обкласти податком YouTube, Netflix і інші компанії, які поширюють відеоконтент. Про це повідомив глава комітету Олександр Ткаченко на презентації законопроекту.

"В цьому законі ми пропонуємо поставити їх у сферу регулювання. Все-таки нелінійні сервіси як Megogo, Netflix і інші, не обмежуються тільки ними", - зазначив чиновник.

Новий законопроект повинен регулювати розповсюджувачів контенту і привести українське законодавство до європейських норм.

Netflix
Netflix

"Є цікавий нюанс, який виходить за межі свободи поширення інформації і має виключно економічне підґрунтя. Це сплата податків. Якщо мова йде про платформи загального доступу, то ми вважаємо, що ці організації отримують доходи на українській території, тому, власне, і податки вони повинні платити на українській території. У Євросоюзі така норма існує і, власне, Netflix повинен випускати не менше 30% продукції, яка була вироблена в ЄС. Те ж питання виникає і про мову. Україна на даний момент не найяскравіший ринок, щоб провайдери впроваджували українську мову, але ми цього хочемо. Інакше ці провайдери обмежаться в основному російською мовою", - пояснив Ткаченко.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

Олександр Ткаченко, Уніан
Олександр Ткаченко, Уніан

У той же час представники Alphabet (власники YouTube), Netflix і інших сервісів ще не відреагували на ініціативу.

Нагадаємо, 13 листопада Комітет Ради запропонував концепцію, яка може стати основою нового законопроекту про медіа.

Як повідомляв портал Знай.uа, новий указ Зеленського викликав неоднозначну реакцію серед журналістів.

Також портал Знай.uа писав, що Пальчевський оцінив новий закон Зеленського про ЗМІ.