Українцям пояснили, чого їм чекати від медичної реформи у 2020 році. Виявляється, безкоштовне лікування отримають не всі. Для отримання первинної допомоги необхідно підписати декларацію з лікарем.

Перший принцип медреформи, який стосується кожного медичного закладу — це "гроші йдуть за пацієнтом". Кожна медична послуга має свою вартість, яку встановлює Національна служба здоров'я України (НЗСУ). Таким чином, всі лікарні та поліклініки, які уклали угоду з НЗСУ отримують фінансування за встановленими тарифами за обслуговування та лікування пацієнтів.

Медична реформа, фото: krapka.club
Медична реформа, фото: krapka.club

Кожен пацієнт сам має право вибирати, в яку установу йому звернутися, тому гроші НЗСУ перерахує туди, куди забажає хворий. Це правило стосується і приватних клінік, які також можуть підписати договір з НЗСУ і отримувати державне фінансування. У такому випадку українці зможуть користуватися послугами приватних клінік безкоштовно.

Отож, щоб отримати первинну допомогу необхідно підписати декларацію, в іншому випадку НЗСУ не компенсує лікування. На сьогодні в Україні вже підписано 28,7 мільйона таких декларацій з медиками. Завдяки їм українці можуть користуватися такими безкоштовними послугами, як постановка діагнозу, лікування найбільш поширених хвороб та робити аналізи із визначеного переліку.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Медична реформа, фото: slovoidilo.ua
Медична реформа, фото: slovoidilo.ua

Виняток становить отримання швидкої допомоги, для її отримання підписання декларації не потрібне. На прийом до вузького спеціаліста, крім гінеколога, стоматолога, педіатра, нарколога і психіатра, направляє лікар, з яким украдена декларація.

Нагадаємо, раніше Скалецька розповіла, коли чекати Європу в Україні

Як повідомляв портал "Знай.ua", Скалецька назвала "4 кити української медицини"

Також "Знай.ua" писав, що реформа медицини вигнала на вулиці сотні студентів