Анонімні політичні "зливи" у Telegram розпочалися ще пів року тому, вони швидко набирали обертів і на сьогодні перетворилась на справжню епідемію. Інсайди, непідтверджені чутки та компромати, написані нібито "по секрету", сприймаються читачем, як достовірне джерело інформації. Однак, скільки там насправді правди, знає лише автор каналу, який приховує своє ім'я.

Кому вигідний цей процес і хто стоїть за анонімними Telegram-каналами "Джокер" і "Темний лицар", які публікують компромати на чиновників і подробиці про скандали зі ″слугами народу″, розбиралась ″Українська правда″.

Видання дійшло висновку, що ці анонімні Telegram-канали можуть належати відомим олігархам. Крім цього, за "зливами", ймовірно, стоять навіть самі нардепи.

Одним із перших і найбільш обговорюваних Telegram-каналів став "Джокер". Цей пранкер спілкується з чиновниками і депутатами від імені інших високопосадовців і публікує скріншоти цих листувань.

Про "Джокера" вперше написало видання "Страна". При цьому, там скріншоти листування з'явилися ще до створення каналу. Після першої такої публікації видання продовжило освітлювати все нові і нові "подвиги" пранкера, а окремі фрагменти листувань передавалися виданню для ексклюзивної публікації.

Популярні новини зараз
Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"
Показати ще

скрін pravda.com.ua

Варто зазначити, що юридичний власник "Страни" – медіаменеджер із проросійськими поглядами Ігор Гужва, який нині переховується в Австрії. Також за діяльністю "Джокера" уважно стежить блогер Анатолій Шарій.

Що стосується "Темного Лицаря", то серед його ймовірних авторів називають депутатів Олександра Дубінського та Максима Бужанського.

"Постійних користувачів інформації "Темного Лицаря" встановити не вдалося. Його "зливами" час від часу користуються різні ЗМІ. Посилання на канал з'являлися на "Страні", "112 Україна", NewsOne, "Шарий.нет", коротку замітку йому присвятило онлайн-видання журналіста Дмитра Гордона", – робить припущення "УП".

скрін pravda.com.ua

Водночас Telegram-канал "Білий Лицар", який позиціонує себе як антипод "Темного", спершу пов’язували із олігархом Валерієм Хорошковським. Хоча відомо, що згодом там зізналися, що основним автором публікацій каналу є той же Максим Бужанський.

Самі депутати подейкують, що ідейником "Білого Лицаря" може бути ″слуга народу″ Мар'ян Заблоцький. Водночас першими про нього розповів сайт "24 каналу", який належить дружині мера Львова Андрія Садового.

скрін pravda.com.ua

І останній канал у Telegram, який потрапив о цього списку, це "Соросята". Із всеукраїнських ЗМІ його "зливи" поширюють лише ті, кого пов'язують із кумом Путіна Віктором Медведчуком. Тож "відмивати" його можуть телеканали Zik, "112 Україна" і NewsOne, які належать соратнику Медведчука Тарасу Козаку.

скрін pravda.com.ua

Серед тих, які виникли раніше, не називаючи авторів, вказують також канали: "Шаурма Зеленского", "Шаурма", "Легітимний", "Жінка з косою" та "Зрада чи перемога". Щоправда, підкреслюється, що вони вже частково пішли з інформаційного простору.

Нагадаємо, Арахамія зізнався, що його пов'язує зі скандальним пранкером "Джокером"

Як повідомляв портал Знай.ua, учасницю постільного скандалу Клітіну розвів пранкер Джокер

Також Знай.ua писав, Рябошапка отримав повідомлення від пранкера Джокера