У Верховній Раді створили міжфракційне депутатське об'єднання "Енергетична незалежність та безпека України" для захисту енергонезалежності країни. Про це повідомили народні депутати, що увійшли до складу об’єднання, на брифінгу у Верховній Раді, пише "Обозреватель".

Депутат Михайло Бондар заявив, що метою об’єднання є протидія енергетичному шантажу з боку Росії та діям окремих народних депутатів, які працюють проти інтересів України.

"Створюємо міжфракційне депутатське об'єднання "Енергетична незалежність та безпека України". Ми все будемо робити для того, щоб унеможливлювати такого шантажу зі сторони Російської Федерації. Також скажу, зі сторони комітету Андрія Геруса, який все робить для того, щоб знищити нашу енергетичну безпеку", – сказав Бондар.

Депутат Олексій Кучеренко наголосив, що члени об’єднання мають намір з’ясувати причини провалу плану щодо інтеграції вітчизняної енергосистеми до європейської, адже це є стратегічним планом України.

"Ми будемо наполягати, я особисто, в тому, щоби розібратися, чому провалений план і рішення Ради національної безпеки стосовно енергетичної інтеграції нашої енергосистеми в європейську енергосистему. Бо саме це має бути стратегією розвитку нашого ринку електроенергії. Саме це раз і назавжди має нас зробити конкурентним середовищем", - сказав Кучеренко.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Зі свого боку депутатка Вікторія Гриб наголосила на необхідності захистити вітчизняну енергетичну систему від загроз з боку Росії, яка поставляючи свою дешеву електроенергію намагається захопити наш ринок.

"Енергетична незалежність на сьогоднішній день – це практично незалежність нашої держави. І якщо ми сьогодні будемо дозволяти втручання в ринок електроенергії, якщо ми будемо закуповувати російську енергію, а ми розуміємо, що білоруська енергія – це також російська енергія, бо вже йде мова про об'єднання Росії з Білоруссю, то ми з вами просто покладемо і поставимо на коліна зараз вітчизняну електроенергетику", – сказала Гриб.

Нагадаємо, 18 вересня через "поправку Геруса" розпочався комерційний імпорт електроенергії з Росії. В листопаді російський імпорт зайняв 15% вітчизняного ринку електроенергії. Через це зупиняються українські АЕС, ТЕС та ГЕС.

Раніше Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України звернулась до президента, прем'єра, секретаря РНБО та голови НКРЕКП з закликом зупинити імпорт електроенергії з РФ, наголосивши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств та більшості атомних блоків.